V Strasbourgu le sprejeta resolucija, ki govori o pravici do splava

Evropski parlament je v torek, dva dni po mednarodnem dnevu žena, s 441 glasovi proti 205 sprejel resolucijo, v kateri poziva k še več prizadevanjem in odločnemu ukrepanju za doseganje dejanske enakosti spolov. Resolucija pa je odprla vprašanje pravice do splava, ki je v Evropskem parlamentu že večkrat poskrbela za vročo kri.

Evropski parlament je  sprejel resolucijo, v kateri poziva k še več prizadevanjem in odločnemu ukrepanju za doseganje dejanske enakosti spolov. Resolucija   je odprla vprašanje pravice do splava. Foto: STA
Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri poziva k še več prizadevanjem in odločnemu ukrepanju za doseganje dejanske enakosti spolov. Resolucija je odprla vprašanje pravice do splava. Foto: STA

STRASBOURG > Za dejansko doseganje enakosti med spoloma se morajo spremeniti politike, navaja torkova nezakonodajna resolucija.

Čeprav je bil dosežen napredek, je treba še veliko postoriti za ženske - za zmanjšanje razlik v plačilu za isto delo, odpravo kariernih omejitev, povečanje ekonomske neodvisnosti, olajšanje usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, preprečevanje nasilja ter varovanja njihove pravice in dostopa do kontracepcije in splava.

Med konkretnimi pozivi v resoluciji je, naj vse države članice uvedejo vsaj deset dni plačanega očetovskega dopusta. Obenem poslanci obžalujejo, ker je direktiva o porodniškem dopustu že od leta 2010 blokirana v Svetu, in države pozivajo, naj ponovno začnejo pogajanja o njej.

Preprost dostop do kontracepcije in splava

Najbolj sporen del resolucije je poudarek, da morajo imeti ženske nadzor nad svojim spolnim in reproduktivnim zdravjem in pravicami, zlasti z enostavnim dostopom do kontracepcije in splava.

Splav ni v celoti legaliziran v nekaterih državah članicah - na Irskem, Poljskem, Malti - in v EU ostaja občutljiva tema. Na njej se krešejo mnenja tistih, ki dajejo prednost pravici žensk, da odločajo o lastnem telesu, z mnenji tistih, ki dajejo prednost pravici še nerojenih otrok do življenja.

Podobna resolucija lani - gre v bistvu za letno poročilo, v katerem parlament oceni doseženi napredek pri doseganju enakosti spolov - je bila prav zaradi vprašanja splava zavrnjena. Avtorja lanske resolucije, socialista Marca Tarabello (S&D) je zato tokratni razplet glasovanja posebej razveselil.

“Navdušen sem, da lahko popravimo situacijo, s tem da potrdimo pravico žensk, da nadzorujejo lastna telesa,” je poudaril. “Kaj če bi bili moški tisti, ki bi rojevali otroke? Če bi bilo tako, sem prepričana, da bi že dolgo imeli možnost odločati o lastnih telesih,” je v ponedeljkovi razpravi na to temo menila poslanka Anna Hedh (S&D).

Nasprotno je evropski poslanec Bernd Lucke, vodja nemške evroskeptične stranke Alternativa za Nemčijo, menil, da je splav “sporna pravica”, in se vprašal, ali ni ubijanje še nerojenih otrok v nasprotju s pravico do življenja.

Resolucijo so podprle skupine socialistov in demokratov (S&D), liberalcev (Alde), levice (GUE/NGL) in Zelenih. Največja politična skupina, Evropska ljudska stranka (EPP), zastopa stališče, naj se vprašanje spolnih in reproduktivnih pravic prepusti državam samim.

Slovenski poslanci za resolucijo, vzdržani ali niso glasovali

Sodeč po spletni strani VoteWatch, ki spremlja glasovanja v Evropskem parlamentu, med slovenskimi poslanci iz EPP nihče ni glasoval proti resoluciji. Lojze Peterle in Patricija Šulin nista glasovala, Romana Tomc in Milan Zver sta se vzdržala, Franc Bogovič je glasoval za - kot tudi preostali trije poslanci iz drugih političnih skupin - Tanja Fajon, Ivo Vajgl in Igor Šoltes.

Federacija združenj katoliških družin v Evropi je pred glasovanjem pripravila peticijo, v kateri poslance poziva proti sprejetju resolucije, saj da je vprašanje splava v pristojnosti držav. Pod njo so po lastnih navedbah zbrali več kot 60.000 podpisov, poročajo tuje tiskovne agencije.

STA


Najbolj brano