V Stockholmu zamaskirani skrajneži nad migrante

Več deset zamaskiranih skrajnežev, domnevno pripadnikov huliganskih in neonacističnih skupin, je ponoči v Stockholmu napadlo več migrantov. Policija je pred tem v središču švedske prestolnice okrepila navzočnost s posebnimi enotami in helikopterji, ko so izvedeli, da skrajneži v petek zvečer načrtujejo napade na mladoletne migrante brez spremstva.

Stockholm Foto: Wikipedia
Stockholm Foto: Wikipedia

STOCKHOLM > Do danes opoldne zaradi napada sicer policija ni prijela nobene pritožbe, prijeli pa so 46-letnega moškega, ker je udaril policista v civilu, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica policije v Stockholmu Towe Hägg.

Tri osebe, stare med 20 in 30 let so prijeli zaradi motenja javnega reda, nato pa so jih izpustili. Enega so prijeli, ker je imel nož.

Med približno 50 in 100 zamaskiranih neznancev se je v petek zvečer zbralo na trgu Sergels Torg, kjer se srečujejo mladi, tudi mladoletni migranti brez spremstva.

Ena od prič je za dnevnik Aftonbladet povedala, da so zamaskiranci nadlegovali osebe, ki so bile videti kot tujci in da so razdelili prospekt, v katerem so pozvali, naj “severnoafriškim otrokom naložijo kazen, ki jo zaslužijo”.

Druga priča je povedala, da je videla skupino zamaskirancev, oblečenih v črno, ki so začeli tepsti tujce. Videla je, da so nadlegovali tri ljudi.

Spletna stran Nordfront, forum neonacističnega gibanja SMR, je trdila, da so jim viri povedali, da se je v petek zbralo približno sto huliganov nogometnih klubov AIK in Djurgarden, da bi “spravili v red kriminalce iz severne Afrike”.

Na Švedskem je lani prošnjo za azil vložilo 163.000 beguncev. Država, ki je sprva z odprtimi rokami sprejela begunce, je pred dnevi sporočila, da bodo iz države izgnali skoraj polovico prosilcev za azil, ki so jim prošnjo že ali pa jim jo bodo zavrnili.

STA


Najbolj brano