V Sredozemskem morju uničujejo sirsko kemično orožje

Na ameriški vojaški ladji v Sredozemskem morju so uničili vse kemične sestavine, ki se uporabljajo za proizvodnjo smrtonosnega plina sarin, je danes sporočila Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Po podatkih organizacije so uničene že tri četrtine sirskega kemičnega arzenala.

Na krovu ladje Cape Ray so s pomočjo hidrolize uničili vseh 581 ton kemikalije metilfosfonil difluorid, ki se uporablja za proizvodnjo sarina in so jo po odstranitvi iz Sirije natovorili na ameriško ladjo Foto: Wikipedia
Na krovu ladje Cape Ray so s pomočjo hidrolize uničili vseh 581 ton kemikalije metilfosfonil difluorid, ki se uporablja za proizvodnjo sarina in so jo po odstranitvi iz Sirije natovorili na ameriško ladjo Foto: Wikipedia

HAAG > Na krovu ladje Cape Ray so s pomočjo hidrolize uničili vseh 581 ton kemikalije metilfosfonil difluorid, ki se uporablja za proizvodnjo sarina in so jo po odstranitvi iz Sirije natovorili na ameriško ladjo.

Na tej se sedaj začenja postopek za uničenje 19,8 tone kemikalij za iperit oziroma gorčični plin. Gre za edino sirsko kemikalijo, ki je še ostala na ladja, navaja OPCW. Ostanke hidrolize bodo odstranili z ladje, ki je v mednarodnih vodah, in jih uničili v obratih v Nemčiji in na Finskem.

Sirija je oktobra lani pod mednarodnim pritiskom pristala na uničenje svojega kemičnega orožja. Kot je minuli teden sporočil OPCW, ki bdi nad julija začeto operacijo, so ga uničili skoraj 75 odstotkov.

STA


Najbolj brano