V Sredozemskem morju rešili več kot 1000 migrantov

V poskusu prečkanja Sredozemskega morja je bilo minuli konec tedna rešenih prek 1000 migrantov, je pozno v nedeljo sporočila italijanska obalna straža. Več plovil z migranti je bilo močno prenapolnjenih. Naval migrantov ni v minulih dneh popustil niti na grških otokih.

Fotografija je simbolična. Foto: Arhiv Pn
Fotografija je simbolična. Foto: Arhiv Pn

RIM, ATENE > Več napihljivih čolnov, ki so jih prestregli v nedeljo, je bilo tako prenapolnjenih, da so se skoraj prevrnili, eno od plovil pa se je že močno nagibalo, ko so ga opazili jugovzhodno od obale Sicilije. Na pomoč mu je odhitela hrvaška ladja, ki sodeluje v operaciji EU za nadzor in reševanje Triton.

Vsega skupaj so v nedeljo v petih ločenih reševalnih akcijah s čolnov rešili 671 ljudi, med katerimi je bilo 48 otrok in 108 žensk. Italijanska patruljna ladja je 400 migrantov odpeljala v sicilijansko pristanišče Pozzallo, hrvaška ladja pa v pristanišče Augusta na vzhodu otoka.

V soboto so medtem po navedbah italijanske obalne straže ob libijski obali rešili prek 400 migrantov.

Od začetka leta je v Evropo prek Sredozemskega morja prispelo približno 224.000 migrantov, je pred dnevi sporočila agencija ZN za begunce (UNHCR). Od tega jih je 98.000 prišlo v Italijo, 124.000 pa v Grčijo.

V centrih za migrante in begunce v Italiji je trenutno nastanjenih 84.500 ljudi, od tega 18 odstotkov na Siciliji, 11 odstotkov v Lombardiji in 10 odstotkov v Laciju, vključno z Rimom. Po šest odstotkov migrantov je med drugim tudi v Kampanji in Apuliji. Nekaj več kot 6500 nezakonitih priseljencev so v prvi polovici leta izgnali iz Italije.

Obenem ne popušča niti naval migrantov v Grčijo. V zadnjih treh dneh je na otoke Kos, Ios, Samos in Lezbos prispelo nekaj več kot 1400 migrantov, je danes sporočila grška obalna straža. Izvirajo predvsem iz Sirije, večina pa želi v srednjo Evropo, na Švedsko in na Norveško.

STA


Najbolj brano