V Sredozemlju rešili skoraj 3500 prebežnikov

V Sredozemskem morju so v soboto rešili 3480 migrantov, je sporočila italijanska obalna straža. Begunci, ki so jih rešili pred obalo Libije, so skušali v Evropo pripluti na 15 plovilih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fotografija je simbolična. Foto: Morh
Fotografija je simbolična. Foto: Morh

RIM > V reševalni operaciji so sodelovale italijanske, nemške, malteške in irske ladje. Prebežniki so bili natrpani na devetih nekdanjih ribiških čolnih in šestih gumijastih čolnih.

Zaradi mirnega morja kljub prenatrpanim plovilom ni poročil o mrtvih migrantih.

V upanju na boljše življenje čez Sredozemlje skuša priti v Evropo vse več ljudi, večina doseže južne obale Italije. V prvih petih mesecih letošnjega leta je prebežnikov za deset odstotkov več kot v enakem obdobju lani, tako da je pričakovati, da bo obale Italije letos doseglo še več migrantov kot lani, ko so zabeležili 170.000.

Samo letos je Sredozemsko morje zahtevalo že več kot 1800 življenj. Potem ko je aprila v najhujši tovrstni nesreči doslej ob obali Libije umrlo okoli 800 migrantov, je Evropska komisija maja predstavila predlog nove migracijske politike, ki temelji na štirih stebrih - skupni azilni politiki, boju proti tihotapcem ljudi, krepitvi iskanja in reševanja v Sredozemlju ter spodbujanju zakonitih migracij visokokvalificirane sile.

STA


Najbolj brano