V Splitu napadli znanega pisatelja Anteja Tomića

Hrvaška policija je prijela dva mlajša moška, ki sta v četrtek zvečer sredi Splita verbalno in fizično napadla znanega hrvaškega pisatelja in novinarja Anteja Tomića. Lažje naj bi poškodovali moškega, ki je bil v Tomićevi družbi. Hrvaško novinarsko društvo (HND) je napad obsodilo.

Ante Tomić je znan po svojih številnih knjigah ter po satiričnih 
kolumnah v Jutarnjem listu, v katerem na humorističen način 
opisuje različne dogodke na Hrvaškem.
Ante Tomić je znan po svojih številnih knjigah ter po satiričnih kolumnah v Jutarnjem listu, v katerem na humorističen način opisuje različne dogodke na Hrvaškem. 

SPLIT > Tomića so napadli v četrtek nekaj pred 22. uro pred poslopjem splitskega doma mladih, v katerem je potekal književni festival Pričigin. Tomić je bil obiskovalec, ko sta ga najprej z žaljivkami, nato pa tudi fizično napadla moška, ki sta mu z glave vrgla klobuk.

Poskusila sta ga zadeti tudi s pestjo v glavo, a sta zgrešila in je udarec prejel njegov prijatelj, ki je moral poiskati zdravniško pomoč, poročajo hrvaški mediji. Na pomoč Tomiću je priskočil tudi znani splitski fotograf Feđa Klarić, ki je napadalca tudi fotografiral. Moška sta se potem oddaljila s kraja dogodka in Tomića zmerjala z imenom "jugoslovansko govno".

Enega od napadalcev je policija prijela v četrtek, drugega pa danes. Zaradi napada na Tomića in njegovega prijatelja bosta oba končala pri sodniku za prekrške.

Napad so obsodili tako organizatorji Pričigina kot tudi HND. "Menimo, da so tovrstni dogodki posledica zlorabe javnega medijskega in političnega prostora za razširjanje sovražnega govora in hujskanje proti drugače mislečim, kar je bilo slišati tudi od politikov z vrha državne oblasti", so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga je podpisal predsednik HND Saša Leković. Pričakujejo, da bodo vodilni politiki v državi obsodili napad na Tomića pa tudi ostale tovrstne napade.

Tomić je znan po svojih številnih knjigah ter po satiričnih kolumnah v Jutarnjem listu, v katerem na humorističen način opisuje različne dogodke na Hrvaškem.

Pisatelj je bil žrtev tudi februarja 2014 v Splitu, ko je neznani moški nanj zlil vedro z blatom. Policija napadalca ni ujela.

STA


Najbolj brano