V Španiji zmagala vladajoča PP, Rajoy napovedal oblikovanje nove vlade

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Španiji je zmagala vladajoča konservativna Ljudska stranka (PP), a nima absolutne večine v parlamentu. Po začasnih izidih je PP osvojila 28,7 odstotka glasov, socialisti (PSOE) 22 odstotkov, Podemos pa 20,7 odstotka. Premier Mariano Rajoy je ponoči že razglasil zmago in napovedal oblikovanje nove vlade.

Mariano Rajoy Foto: Wikipedia
Mariano Rajoy Foto: Wikipedia

MADRID > “Zmagali smo na volitvah,” je po objavi začasnih izidov volitev ponoči poudaril Mariano Rajoy. “In kdor zmaga na volitvah, mora tudi sestaviti novo vlado,” je nadaljeval. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da ob tem ni dal vedeti, s katero stranko bi PP lahko sestavljala vladno koalicijo.

PP je v 350-članskem parlamentu osvojila 123 sedežev, kar je sicer 63 manj kot na volitvah pred štirimi leti. Tudi socialisti bodo v novem parlamentu imeli 90 poslancev, 20 manj kot doslej. To je njihov najslabši volilni izid v novejši zgodovini.

Volilna udeležba je bila 73,2-odstotna, kar je precej več kot leta 2011, ko je na volišča prišlo 68,9 odstotka Špancev.

Novi sili v španskem parlamentu pa bosta levičarska Podemos (Zmoremo) in desnosredinska Ciudadanos (Državljani). Prva bo imela 69 sedežev, druga pa 40. Stranko Ciudadanos je v nedeljo podprlo 13,9 odstotka glasov, kar je manj, kot so napovedovale predvolilne ankete.

Rajoy z oblikovanjem vlade ne bo imel lahke naloge. Zgolj glasovi stranke Ciudadanos namreč njegovi Ljudski stranki ne bodo zadostovali za absolutno večino v parlamentu. Na drugi strani pa tudi socialisti in Podemos ne bodo mogli doseči večine za prevzem vlade.

Španiji se zato obeta zanimivo obdobje oblikovanja koalicijske vlade, kar bo prvič po koncu Francove diktature leta 1975. Pomembno vlogo pri tem bodo najverjetneje imele manjše regionalne stranke.

STA


Najbolj brano