V Španiji strmoglavilo grško vojaško letalo

V vojaškem oporišču na jugovzhodu Španije je danes strmoglavil grški lovec F-16, ki je bil na urjenju v okviru zveze Nato. Pri tem je bilo ubitih deset ljudi, še 13 je ranjenih, od tega sedem huje, so sporočili s španskega obrambnega ministrstva.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

MADRID > Med žrtvami naj bi bili po poročanju časnika El Pais državljani vsaj šestih članic Nata.

Do nesreče je prišlo pri mestu Albacete. Dve lovski letali grške vojske sta v tamkajšnjem oporišču Los Llanos sodelovali v skupni vojaški vaji pod okriljem Nata, v kateri so poleg Grčije sodelovali še Belgija, Velika Britanija, Danska, Francija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Španija in ZDA.

Gre za program taktičnega vodenja, ki ga je vzpostavilo deset držav članic Nata s ciljem krepitve sodelovanja na področju vojaškega letalstva. V omenjenem oporišču v Španiji poteka že vse od leta 2009, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.

Na eni od vaj je danes lovcu pri vzletanju zmanjkalo moči in je strmoglavil v skupino letal, ki so bila še na tleh, pripravljena na vzlet. Očividci so poročali, da je po strmoglavljenju odjeknilo več eksplozij, ogenj je zajel več letal, nad mestom so se dvigali plameni in oblak dima. Policija je sprožila preiskavo nesreče, poroča dpa.

Na dogodek se je že odzval generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Kot je sporočil, ga je nesreča - “tragedija, ki se dotika celotne Natove družine” - globoko užalostila in izraža sožalje tako svojcem kot državam tistih, ki so danes umrli.

STA


Najbolj brano