Puigdemont vztraja pri neodvisnosti

Katalonski predsednik Carles Puigdemont tudi po odstavitvi s strani Madrida vztraja pri neodvisni Kataloniji. V vnaprej posneti izjavi je Katalonce danes pozval k “demokratičnemu nasprotovanju” uvedbi neposrednega nadzora s strani Madrida ter se zavezal, da si bo še naprej prizadeval za “svobodno državo”, poročajo tuje tiskovne agencije.



Špansko tožilstvo pa je v petek tudi napovedalo obtožnico 
zaradi upora proti predsedniku katalonske regionalne vlade 
Carlesu Puigdemontu. Foto: WIKIPEDIA
Špansko tožilstvo pa je v petek tudi napovedalo obtožnico zaradi upora proti predsedniku katalonske regionalne vlade Carlesu Puigdemontu. Foto: WIKIPEDIA

MADRID, BARCELONA>“Najboljši način za zaščito tega, kar smo dosegli, je demokratično nasprotovanje uporabi 155. člena,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Carles Puigdemont v nagovoru, ki ga je ob 14.30 objavila katalonska javna televizija TV3.

Uporabo 155. člena španske ustave s strani Madrida, s katerim je ta Kataloniji začasno odvzel avtonomijo, je označil za “naklepni napad na večinsko voljo Kataloncev”. Izpostavil je, da je v nasprotju z demokracijo, poroča spletni portal Spain Report. “V demokratičnih družbah lahko samo parlamenti izbirajo ali razrešujejo predsednike,” je dejal.

Zdaj so po njegovih besedah ključni “potrpežljivost, vztrajnost in zaupanje v prihodnost”. “Vztrajajmo še naprej (...) brez nasilja in žalitev,” je poudaril in dodal, da “bomo še naprej delovali za svobodno državo”.

Katalonski parlament je v petek sprejel resolucijo o neodvisnosti Katalonije, kmalu za tem pa je sledila odločitev španskega senata o odvzemu avtonomije Kataloniji. Španska vlada je z odlokom, objavljenim v španskem uradnem listu danes zjutraj, Kataloniji tudi uradno začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti regionalne vlade.

Po poročanju španskega časnika El Pais, ki se sklicuje na vire v španski vladi, naj v kabinetu premierja Mariana Rajoya današnjim besedam Puigdemonta “ne bi pripisovali neke teže”, saj da je bil odstavljen in je zdaj le še “zamenjan predsednik Generalitata”, kakor se imenuje katalonska vlada. Ocenjevali naj bi sicer še, da njegovo obnašanje “spada v domeno pravosodja” oziroma da bi moral zaradi njega odgovarjati na sodišču.

Kasneje se je s tvitom oglasila Rajoyeva Ljudska stranka (PP), ki je Puigdemontov poziv k “demokratičnemu nasprotovanju” označila kot znak njegove nepremišljenosti in brezbrižnosti. “To je zelo resno. Neodgovornost Puigdemonta nima meja,” so ocenili v PP.

El Pais in nekateri drugi mediji so sicer po objavi Puigdemontove izjave med drugim izpostavili, da je ta stal pred zastavama Katalonije in EU, medtem ko španske zastave ni bilo videti. A obenem naj bi se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pod govor, ki ga je imel in kopijo katerega je dobila AFP, podpisal kot “predsednik vlade Katalonije” in ne kot predsednik republike.

Španska televizija Sexta je, medtem ko je katalonska TV3 predvajala Puigdemontovo izjavo, objavila posnetek, na katerem Puigdemont v neki restavraciji v Gironi je kosilo in pije vino ter se pogovarja z mimoidočimi, ki se želijo z njim fotografirati. Posnetek naj bi bil predvajan v živo, kar bi pomenilo, da se je Puigdemont takrat, ko je nagovarjal Katalonce, dejansko zabaval v restavraciji.

STA


Najbolj brano