V Španiji množični protesti proti varčevalni politiki vlade

Več 10.000 protestnikov je danes v Madridu izrazilo nasprotovanje varčevalni politiki vlade. K protestom sta pozvali obe največji sindikalni zvezi CCOO in UGT, ki od španskega premierja Mariana Rajoyja zahtevata zvišanje socialnih transferjev, pokojnin in plač, pravično davčno politiko ter konec liberalizacije trga dela.

Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Zivulovic
Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Zivulovic

MADRID > Protesti so potekali pod geslom “ljudje in njihove pravice so na prvem mestu”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Številni protestniki so v rokah držali ščite z napisom “ne” in upodobljene škarje, s čimer so želeli izraziti nasprotovanje rezom v javne finance.

Vodji CCOO in UGT, Ignacio Fernandez Toxo in Pepe Alvarez, sta napovedala, da bodo protesti potekali toliko časa, dokler ne pridobijo nazaj izgubljenih pravic.

Mariano Rajoy se je z vodstvom sindikatov nazadnje srečal novembra, a pogovori niso obrodili sadov. Vlada poudarja, da v nobenem primeru ne bo postavila pod vprašaj izpolnjevanja zavez, ki jih je dala Bruslju.

Španska vlada je že v začetku novembra sporočila, da bo spoštovala cilje glede javnofinančnega primanjkljaja, ki jih je določila skupaj z Evropsko komisijo. Madrid se je namreč zavezal, da bo primanjkljaj z lanskih 5,1 odstotka bruto domačega proizvoda letos zmanjšal na 4,6 odstotka, prihodnje leto pa na 3,1 odstotka.

Mednarodni denarni sklad je glede španskega gospodarstva precej optimističen in je popravil napoved gospodarske rasti za državo. Ta bo po njegovih ocenah letos znašala 3,2 odstotka, prihodnje leto pa 2,3 odstotka. Napredek je opaziti tudi pri ustvarjanju novih delovnih mest, a strukturna šibkost in z njo povezana zelo visoka brezposelnost ostaja.

STA


Najbolj brano