MZZ: V napadenem hotelu v Tuniziji naj ne bi bilo slovenskih državljanov

Slovensko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da v hotelu Imperial Merhaba v tunizijskem kraju Sousse, ki je bil danes tarča terorističnega napada, po njihovih trenutnih informacijah ni slovenskih državljanov. Zagotovili so še, da pozorno spremljajo situacijo.

Sousse Foto: Wikipedia
Sousse Foto: Wikipedia

LJUBLJANA, SOUSSE>“Preverjamo vse razpoložljive vire pridobitve podatkov o slovenskih državljanih. V rednem kontaktu smo s pristojnim veleposlaništvom v Rimu ter tudi z veleposlaništvom v Kairu,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Potrdili so, da je v neposredni bližini napada trenutno 130 slovenskih državljanov. “MZZ ima z agencijo, v režiji katere so slovenski državljani potovali v turistično letovišče Sousse, neposredni kontakt. Vsi so nepoškodovani in se počutijo varno,” so zatrdili.

Gre sicer za goste turistične agencije Oasis Tours, kot je za STA povedal predstavnik tega podjetja Miha Menegalija, pa so se vsi že javili vodniku in so na varnem.

Na MZZ pa so dodali še, da “zaenkrat razpolagamo s podatkom, da naj v hotelu Imperial Marhaba, kjer naj bi do napada prišlo, ne bi bilo nobenih slovenskih državljanov”.

V terorističnem napadu na omenjeni hotel je bilo po dosedanjih podatkih ubitih najmanj 27 ljudi, med njimi tudi tuji turisti. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA naj bi bili med njimi predvsem Nemci, Britanci in Belgijci.

Najbližji gostje Oasis Toursa so bili sicer nekaj hotelov stran od napadenega hotela, v hotelu El Mouradi Palmarina, kjer pa so zdaj vsi na varnem, je še povedal Menegalija.

Dodal je še, da so v stiku z MZZ in da še zbirajo podatke o dogodkih, na podlagi katerih bodo potem morda sprejeli določene odločitve glede te organizirane poti turistov. Po prvotnih načrtih naj bi se sicer njihovi gosti v Slovenijo vračali v sredo.

MZZ je sicer na twitterju izrazil tudi šok in zgroženost zaradi današnjih napadov v Franciji, Tuniziji in Kuvajtu. “Mednarodna skupnost se mora skupaj postaviti proti terorizmu. Ne smemo dovoliti, da bi uspel,” so zapisali.

STA


Najbolj brano