V Skopju več deset tisoč protestnikov

Iz Makedonije prihajajo različne navedbe o številu protivladnih protestnikov, ki so se na poziv opozicijske stranke SDSM ter vrste drugih strank in civilno-družbenih organizacij danes zbrali v središču Skopja in terjajo odstop premierja Nikole Gruevskega.

Nikola Gruevski Foto: Wikipedia
Nikola Gruevski Foto: Wikipedia

SKOPJE > Po navedbah SDSM jih je 100.000, po navedbah nekaterih medijev pa kar 300.000.

Albanski spletni portal albeu.com poroča o kar 300.000 udeležencih doslej največjega protivladnega shoda v Skopju.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, se na prizorišče pred sedežem makedonske vlade valijo množice iz vseh koncev Makedonije. Že od jutra na vpadnicah v Skopje prihaja do velikih zastojev. Za mnoge udeležence so organizatorji protesta pripravili tudi avtobusni prevoz. Samo iz večinsko albanskega Kumanova naj bi prišlo kakih 50 avtobusov.

Protest pod sloganom Državljani za Makedonijo: Prihajamo se je začel ob 14. uri in že na samem začetku so organizatorji poročali o več kot 10.000 udeležencih, število pa ves čas hitro narašča.

Makedonske, albanske, turške zastave

Protestniki v rokah nosijo makedonske in albanske zastave ter transparente z napisi, kot sta Zbogom Nikola in Vsak človek ima pravico do zdravega življenjskega okolja, ter vzklikajo Zmaga! in Odstop! Simbolov političnih strank ni videti.

Poleg tega želijo dati organizatorji shodu večetnično dimenzijo in tako makedonske zastave plapolajo skupaj z albanskimi, turškimi in drugimi. Zbrano množico sta na primer tudi nagovorila albanski in makedonski študent, vsak v svojem jeziku.

Pojavili so se že tudi očitki, da skušajo makedonske oblasti na vse možne načine omejiti udeležbo na današnjem shodu. Med drugim naj bi namerno odpovedovale avtobusne prevoze, državna podjetja pa so od zaposlenih zahtevala prihod v službo.

Makedonska državna telezivija MRT naj bi medtem zaenkrat sploh ne poročala o protestu, kar po pisanju francoske tiskovne agencije AFP priča o močnem nadzoru vlade nad mediji.

Vodja SDSM Zoran Zaev se je zavezal, da bo današnji protest potekal mirno. Med drugim naj bi dogajanje z mobilnimi telefoni snemalo 4600 aktivistov SDSM, kar naj bi pomagalo preprečiti morebitno nasilje. Za varnost sicer, predvsem pri poslopju vlade, skrbi več tisoč policistov v polni opremi, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

SDSM zahteva odstop Gruevskega in oblikovanje tehnične prehodne vlade

Premier Nikola Gruevski je v soboto zatrdil, da bodo pristojni organi, če bo prišlo do poskusa nasilnega prevzema oblasti, posredovali v skladu z zakoni in ustavo.

V Makedoniji že dlje časa traja politična kriza, opozicija bojkotira delo parlamenta, Gruevski in Zaev se obmetavata s hudimi obtožbami, političnega dialoga tako rekoč ni. Napetosti so se še dodatno zaostrile po krvavem spopadu med makedonskimi varnostnimi silami in oboroženimi skrajneži v Kumanovu minuli konec tedna, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi.

SDSM zahteva odstop Gruevskega in oblikovanje tehnične prehodne vlade, ki bi nato pripravila poštene volitve. Kot vztrajajo v SDSM, ne bodo popustili in bodo na ulicah vztrajali, vse dokler ne bo Gruevski odšel. Ta sicer vztraja, da nima nikakršnega namena odstopiti in da bi bil odstop strahopetna poteza.

Premierjeva vladajoča stranka VMRO-DPMNE je za ponedeljek na istem mestu, pred vlado, napovedala svoj shod v podporo stabilni in močni Makedoniji.

STA


Najbolj brano