V Siriji tarča napada konvoj humanitarne pomoči

Nekaj ur po tem, ko je sirska vojska razglasila konec teden dni trajajoče prekinitve ognja v Siriji, je bil v ponedeljek zvečer tarča napada blizu Alepa konvoj s humanitarno pomočjo. Uničenih je bilo najmanj 18 od 31 tovornjakov s pomočjo in ubitih 12 ljudi. Združeni narodi so opozorili, da bi lahko šlo za vojni zločin.

Alep Foto: Wikipedia
Alep Foto: Wikipedia

ALEP > ZN so sporočili, da je bilo uničenih najmanj 18 tovornjakov s pomočjo, namenjenih v težko dostopno mesto Orum al Kubra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Konvoj bi moral po prvotnih načrtih dostaviti pomoč za 78.000 ljudi.

Po podatkih nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice je v napadu umrlo 12 ljudi, vozniki tovornjakov in prostovoljci Rdečega polmeseca. Generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve Stephen O'Brien je povedal le, da je bilo po prvih podatkih ubitih ali huje ranjenih veliko ljudi.

Niso mogli potrditi, ali so napad izvedla sirska ali ruska letala

Opozoril pa je, da bodo primer obravnavali kot vojni zločin, če se bo izkazalo, da je šlo za nameren napad na humanitarne delavce. Ob tem je pozval k neodvisni preiskavi napada. Povedal je še, da sta bila v napadu bombardirana tudi skladišče in bolnišnica Rdečega polmeseca.

Observatorij sicer ni mogel potrditi, ali so napad izvedla sirska ali ruska letala.

Neimenovani visoki predstavnik ameriške administracije je po napadu novinarjem preko konferenčnega klica povedal, da je šlo glede na vse doslej znane podatke za letalski napad, da pa ga ni izvedla koalicija pod vodstvom ZDA. Tudi on ni mogel oceniti, ali so napad izvedla sirska ali ruska letala. Je pa poudaril, da je Rusija odgovorna za to, da se sama izogiba tovrstnim napadom in tudi za to, da od tovrstnih dejanj odvrača sile sirskega režima, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Propad prekinitve ognja

ZDA so v odzivu na napad tudi poudarile, da so tako Rusija kot sirski režim vedeli za cilj napadenega konvoja. Vodja humanitarne delovne skupine ZN za Sirijo Jan Egeland je po poročanju AFP potrdil, da se je napad zgodil kljub temu, da so humanitarne organizacije pot konvoja vnaprej uskladile z vsemi stranmi na območju.

Po propadu prekinitve ognja so se v ponedeljek znova okrepili spopadi in obstreljevanja v provinci in mestu Alep. Letalski napadi v mestu in okolici so se začeli kmalu po polnoči, potem ko je sirska vojska sporočila, da je prekinitve ognja konec.

Po navedbah observatorija je bilo skupaj z napadom na humanitarni konvoj ubitih 36 ljudi. Dopisnik AFP poroča o skoraj neprestanem bombardiranju Alepa. Observatorij je še sporočil, da so vojaška letala od konca prekinitve ognja izvedla več kot 40 napadov. O napadih in obstreljevanjih tudi v drugih delih Sirije, med drugim v vzhodnem predmestju Damaska, so poročali vso noč. Napadi so se nadaljevali tudi danes zjutraj.

STA


Najbolj brano