V Siriji srditi spopadi za Palmiro

V Siriji se odvijajo srditi spopadi za nadzor nad mestom Palmira. Položaj na terenu se spreminja iz ure v uro; potem ko so borci džihadistične skupine Islamska država v soboto vdrli v mesto in ga skoraj povsem zavzeli, so jih vladne sile ponoči pregnale, popoldne pa se je IS znova vrnila in povsem zavzela mesto, poročajo tuje tiskovne agencije.

Palmira Foto: Wikipedia/Bernard Gagnon
Palmira Foto: Wikipedia/Bernard Gagnon

DAMASK > Kot je potrdil guverner sirske pokrajine Homs Talal Barazi, je IS zdaj spet okupirala Palmiro, medtem ko se vojska režima Bašarja al Asada na obronkih mesta spet pripravlja, da jih prežene. Potrdil je, da so se vladne sile umaknile iz središča Palmire v predmestja, potem ko so džihadisti sprožili množični napad iz več smeri.

Po navedbah ruskih medijev naj bi v napadu na Palmiro sodelovalo kar 4000 borcev IS. Sicer pa da so vsi civilisti iz Palmire že evakuirani in da se režimska vojska srdito bojuje proti skrajnežem. Zadali naj bi jim tudi že velike izgube. Režimskim vojakom pomagajo tudi ruska letala.

IS je bila iz Palmire pred devetimi meseci že pregnana, a so se džihadisti še naprej spopadali za ponovno zavzetje tega starodavnega mesta s številnimi antičnimi spomeniki, ki pa so jih med desetmesečno okupacijo večinoma že uničili. Starodavni templji v Palmiri so bili sicer na seznamu svetovne kulturne dediščine organizacije Unesco.

STA


Najbolj brano