V Siriji po dogovoru med vlado in uporniki evakuacija treh mest

V treh krajih v Siriji se je danes v skladu z dogovorom med režimom v Damasku in uporniki začela evakuacija več kot 450 borcev in civilistov. Iz mesta ob meji z Libanonom se umikajo uporniki, v zameno za to pa hkrati evakuirajo civiliste iz dveh vasi na severozahodu Sirije.

Damask Foto: Wikipedia
Damask Foto: Wikipedia

BEJRUT, DAMASK > Vlada v Damasku in uporniki so septembra sklenili dogovor o šestmesečni prekinitvi ognja v mestu Zabadani, zadnji uporniški trdnjavi ob meji z Libanonom, ter v vaseh Fua in Kafraja, zadnjih šiitskih krajih pod nadzorom režima v pokrajini Idlib na severozahodu Sirije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zabadani so pred tem dalj časa oblegale provladne sile ob podpori libanonske šiitske milice Hezbolah, medtem ko so Kafrajo in Fuo oblegali sunitski uporniki.

Dogovor, ki sta ga strani sklenili ob posredovanju Združenih narodov, predvideva dostavo človekoljubne pomoči v vse tri kraje ter nato evakuacijo ranjenih civilistov in borcev.

V skladu z njim je danes Zabadani začelo zapuščati več kot 120 uporniških borcev, hkrati pa so v Fui in Kafraji začeli evakuacijo okoli 335 ljudi.

Uporniški borci iz Zabadanija bodo odpotovali v Libanon, kjer bodo nato iz Bejruta poleteli v Turčijo, od tam pa se bodo vrnili na območja v Siriji, ki so pod nadzorom opozicije.

Tudi prebivalci Kafraje in Fue bodo odpotovali v Turčijo, nato poleteli v Bejrut, od tam pa po kopenski poti odšli v Damask, je sporočil sirski observatorij za človekove pravice, ki spremlja razmere v Siriji.

Pri evakuaciji sodelujejo Rdeči križ, Rdeči polmesec in ZN, navaja britanski BBC.

Na mizi je bil tudi dogovor o evakuaciji več tisoč džihadistov in civilistov z juga Damaska, a je v soboto padel v vodo, očitno zaradi petkovega uboja uporniškega vodje Zahrana Aluša.

Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada je v preteklosti sklenil že več podobnih dogovorov o prekinitvi ognja z uporniškimi skupinami. Gre za lokalna premirja, v skladu s katerimi uporniki običajno položijo orožje in omogočijo dostavo pomoči obleganim civilistom.

STA


Najbolj brano