V Sibiriji 49 mrtvih zaradi pitja dišeče kopeli

V Sibiriji je zaradi pitja dišeče kopeli, ki je vsebovala metanol, umrlo 49 ljudi, so danes sporočile ruske oblasti. Pristojni organi so uvedli preiskavo, pridržali so več ljudi.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je dejal, da mora vlada 
rešiti problematiko izdelkov, ki vsebujejo alkohol, vendar niso 
namenjeni pitju.  Foto: STA
Ruski premier Dmitrij Medvedjev je dejal, da mora vlada rešiti problematiko izdelkov, ki vsebujejo alkohol, vendar niso namenjeni pitju.  Foto: STA

MOSKVA > Ruski premier Dmitrij Medvedjev je dejal, da mora vlada rešiti problematiko izdelkov, ki vsebujejo alkohol, vendar niso namenjeni pitju. Ob tem je dodal, da je vsesplošno razširjena prodaja takšne pijače v avtomatih popolna sramota.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je smrti označil za tragedijo, ki terja posebno pozornost.

Zaradi uživanja dišeče kopeli z vonjem gloga so v bolnišnico v Irkutsku sprejeli 45 ljudi. Oblasti so sporočile, da je bilo na izdelku opozorilo, da ni primeren za uživanje, a so ga kljub temu pili kot alkohol. Tožilec v Irkutsku Stanislav Zubovski je povedal, da je tekočino zaužilo 57 ljudi, od tega jih je 49 umrlo. Pričakuje, da se bo ta številka še povečala. Za 25-mililitrsko stekleničko je bilo treba odšteti 40 rubljev (60 centov).

Župan tega sibirskega mesta Dmitrij Berdnikov je razglasil izredne razmere in obljubil, da bodo krivce odkrili in kaznovali.

Preiskovalci so prečesali tržnice, kjer so prodajali strupeni izdelek, pri čemer so zasegli 2000 litrov smrtonosne tekočine. Policija je na obrobju Irkutska odkrila delavnico, kjer so izdelovali kopel kot tudi več znamk ponarejene vodke. Pridržali so oba lastnika. Prijeli so tudi pet oseb, ki so osumljene, da so prodajale tekočino.

V Rusiji pri prodaji cenenih parfumov in tonikov za obraz, ki vsebujejo alkohol, veljajo enake omejitve kot pri alkoholnih pijačah. Za pitje jih običajno kupujejo ljudje s socialnega dna.

STA


Najbolj brano