V Savdski Arabiji samomorilski napadi

V bližini ameriškega konzulata v Džedi v Savdski Arabiji se je razstrelil samomorilski napadalec. Odgovornosti za napad še ni prevzel nihče. Do napada je prišlo tudi blizu mošeje v savdski Medini, poročajo lokalni mediji. V Kuvajtu pa so objavili, da so preprečili več napadov skrajne skupine IS, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz Savdske Arabije poročajo o samomorilskih napadih. Foto: Wikipedia
Iz Savdske Arabije poročajo o samomorilskih napadih. Foto: Wikipedia

RIJAD, KUVAJT> Kot so sporočili iz savdskega notranjega ministrstva, so policisti postali pozorni na moškega, ki je avtomobil parkiral v bližini parkirišča bolnišnice Sulejman Faki, ki je nasprotni ameriškega konzulata. Ko so se mu približali, je moški aktiviral samomorilski pas. Pri tem sta bila lažje ranjena dva policista, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva, general Mansur al Turki je povedal, da je bil napadalec tuj državljan s statusom rezidenta. Bil pa naj bi bliže tamkajšnji mošeji, kot pa ameriškemu konzulatu. V bližini so našli tudi neeksplodirana eksplozivna telesa. Uvedli so preiskavo.

Eksplozija v savdski Džedi je odjeknila tik pred današnjo jutranjo molitvijo, s katero muslimani danes začnejo tridnevno slavje ob koncu postnega meseca ramazan.

Po poročanju prič, ki jih navaja AFP, pa naj bi se pred šiitsko mošejo na vzhodu Savdske Arabije, v šiitskem mestu Katif, danes popoldne razstrelil samomorilski napadalec. Drugih žrtev napad ni zahteval.

Iz Kuvajta pa so danes sporočili, da so varnostni organi preprečili več napadov IS, tri v državi in enega izven nje. Aretirali so več osumljenih. Eden od aretiranih je kuvajtski državljan. Cilji napadov, ki so jih načrtovali prav tako ob koncu ramazana, so bile šiitske mošeje in stavba notranjega ministrstva, poročanje kuvajtske tiskovne agencije Kuna povzema nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano