V Sarajevu bodo zaradi potepuških psov morda zapirali vrtce

V Sarajevu bodo zaradi potepuških psov morda morali zapirati otroške vrtce, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina opozorila uprava javnega podjetja otroških vrtcev v Sarajevu.

V Sarajevu bodo zaradi potepuških psov morda morali zapirati otroške vrtce. Foto: Ana Cukijati
V Sarajevu bodo zaradi potepuških psov morda morali zapirati otroške vrtce. Foto: Ana Cukijati

SARAJEVO > Potepuški psi, ki so v zimskem času še posebej napadalni, predstavljajo grožnjo in nevarnost vsem otrokom, ki obiskujejo vrtce, njihovim staršem ter zaposlenim.

Iz javne ustanove Otroci Sarajeva so potrdili, da je skupina zapuščenih in nevarnih psov v sredo napadla 59-letno žensko, njihovo zaposleno, pri čemer so jo pogrizli po nogi in roki. Napad se je zgodil v jutranjih urah v naselju Kovači v starem delu mesta, ženska pa je morala poiskati zdravniško pomoč.

“To je že drug napad psov na naše zaposlene in doslej smo že večkrat opozorili na nevarnost,” je zapisano v izjavi za javnost, ki so jo poslali lokalnim medijem.

V upravi Otroci Sarajeva so tudi poudarili, da v vrtec v naselju Kovači vsakodnevno prihaja 80 otrok, za katere ti potepuški psi predstavljajo veliko nevarnost. Podobno velja tudi za nekatera druga mesta, kjer se nahajajo vrtci.

V okolici teh vrtcev se zadržujejo cele skupine psov, ki so v zimskih dneh posebej napadalni.

“Doslej smo nič kolikokrat opozarjali na to težavo. Sedaj smo v situaciji, ko nam preostane le še zapiranje vrtcev, s ciljem zagotavljanja varnosti otrok, zaposlenih in staršev,” še navajajo v ustanovi.

Po sarajevskih ulicah zadnjih pet let pohajkuje tisoče potepuških psov, ki jih z ulic nihče ne umakne, ker so v skladu z zakonom o dobrobiti živali, ki so ga sprejeli leta 2009, ukinili konjederske službe, po drugi strani pa niso bili vzpostavljeni drugi mehanizmi nadzora in skrbi za živali.

Britansko nevladno združenje “Dogs trust”, ki je skušalo pomagati z izvedbo sterilizacije zapuščenih psov, je ocenilo, da se po sarajevskih ulicah potepa do 13.000 psov.

Mestna služba hitre pomoči je potrdila, da vsakodnevno beležijo intervencije pri najmanj dveh ali treh osebah, ki jih napadejo in ugriznejo zapuščeni psi, še navaja Hina.đ

STA


Najbolj brano