V Salzburgu naj bi aretirali pomagača napadalcev v Parizu

V avstrijskem Salzburgu naj bi pred nekaj dnevi v begunskem centru aretirali domnevna člana skrajne Islamske države, ki naj bi se s ponarejenimi sirskimi potnimi listi v Evropo pritihotapila skupaj z nekaterimi od skrajnežev, ki so sredi novembra izvedli krvave teroristične napade v Parizu, danes poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

SALZBURG > Pri domnevnih džihadistih naj bi šlo za francoska državljana, ki sta se oktobra skupaj z nekaterimi člani teroristične skupine, ki je v Parizu pobila 130 ljudi, s pomočjo tihotapcev in ponarejenimi sirskimi potnimi listi prebila v Evropo in prek balkanske migrantske poti dosegla Avstrijo.

Od ponedeljka sta po pisanju Kronen Zeitunga v preiskovalnem priporu. Salzburško tožilstvo sprva zadeve ni želelo komentirati, ker da gre za zaupno gradivo. A je tiskovni predstavnik tožilstva Robert Holzleitner kasneje danes za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdil, da so konec tedna v begunskem centru v Salzburgu zaradi suma sodelovanja v teroristični organizaciji aretirali dve osebi, ki sta prispeli z območja Bližnjega vzhoda in sta zdaj v preiskovalnem priporu. Holzleitner je dodal, da v okviru preiskave preverjajo namige o morebitnih povezavah aretiranih z napadi v Parizu.

Po poročanju časnika naj bi dvojico izsledili s pomočjo tuje obveščevalne službe, v Salzburgu pa naj bi Francoza čakala na ukaze za nove teroristične napade.

V Salzburgu so jeseni aretirali domnevna sirska državljana, ki sta zaprosila za azil, zaradi suma “sodelovanja v teroristični organizaciji”. Sirca, stara okoli 20 let, naj bi se pretvarjala, da sta begunca in tako prišla v Salzburg. Pred drugimi begunci in tudi prostovoljci naj bi se hvalila, kako sta v Siriji sodelovala v bojih Islamske države. Odvetnik enega od njiju je danes za APA povedal, da njegova stranka zanika sodelovanje z Islamsko državo. Salzburško tožilstvo pa je APA danes sporočilo, da preiskava proti osumljencema še poteka.

STA


Najbolj brano