V Rusiji vse več okužb s hivom

Ko gre za virus hiv, Evropa nikakor ne more biti brez skrbi. Število novih okužb se že več let ne znižuje, še posebej v Rusiji pa virus predstavlja vse večjo grožnjo, v danes predstavljenem poročilu svari Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

 Foto: /
Foto: /

STOCKHOLM, KOEBENHAVN> Približno tri desetletja po tem, ko so znanstveniki odkrili virus hiv kot povzročitelja aidsa, je v Evropi še vedno več deset tisoč novih okužb letno. Samo lani so v evropskih državah, vključno z Rusijo, registrirali skupno več kot 136.000 okužb. Od tega sicer skoraj 80.000 okužb odpade samo na Rusijo, katere večji del pa leži na azijski celini.

V Rusiji in ostalih državah nekdanjega sovjetskega bloka se je število novih okužb s hivom od leta 2004 več kot podvojilo. V nekdanjih sovjetskih republikah v vzhodni Evropi in osrednji Aziji so lani skupaj zabeležili dobrih 105.000 novih okužb, leta 2004 pa malo manj kot 50.000. Narašča tudi število obolelih za aidsom.

Vsako leto zaradi posledic aidsa še vedno umre približno 1,5 milijona ljudi, ugotavljajo Združeni narodi. Konec leta 2013 je bilo na svetu s hivom okuženih 35 milijonov ljudi, v vsem letu pa so zabeležili 2,1 milijona novih okužb. Najbolj prizadeta je podsaharska Afrika, kjer beležijo kar 70 odstotkov vseh novih okužb.

Po drugi strani se v razvitih državah EU nevaren virus širi najpočasnejše na svetu - s 5,7 novimi okužbami na 100.000 prebivalcev letno. Če v statistiko vključimo še Rusijo in revnejše države na vzhodu Evrope, se ta stopnja hitro zviša na 15,7 na 100.000 prebivalcev.

Razlike pa obstajajo ne le v stopnji, ampak tudi v načinu širjenja virusa. Povsod so na prvem mestu heteroseksualni spolni odnosi, a v bogatejšem delu EU predstavljajo pomemben razlog tudi spolni odnosi med moškimi, medtem ko na revnejšem vzhodu Evrope večjo vlogo igrajo okužbe prek igel za vbrizgavanje mamil.

Na vse to opozarja poročilo, ki sta ga danes - pred svetovnim dnevom boja proti aidsu 1. decembra - predstavila evropski regionalni urad WHO v Koebenhavnu in Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) v Stockholmu.

“Kljub vsem prizadevanjem za preventivo se ugotovljena stopnja okužb s hivom na 100.000 prebivalcev v minulem desetletju očitno ni zmanjšala,” ugotavlja poročilo. “Okužbe s hivom v Evropi še naprej ostajajo pomembna zdravstvena tema,” še piše.

STA


Najbolj brano