V Parizu zadnje ure za sprejem podnebnega sporazuma

V Parizu se iztekajo zadnje ure za sprejem novega globalnega, ambicioznega podnebnega sporazuma. Konferenco pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) so že podaljšali za en dan, tokrat pa se obetajo pogajanja vse do končne potrditve dogovora - ali propada pogajanj.

V Parizu se iztekajo zadnje ure za sprejem novega globalnega, ambicioznega podnebnega sporazuma.  Foto: Neva Volarič
V Parizu se iztekajo zadnje ure za sprejem novega globalnega, ambicioznega podnebnega sporazuma.  Foto: Neva Volarič

PARIZ > Okoli 9. ure naj bi francosko predsedstvo konferenci objavilo novi - in zadnji - osnutek podnebnega dogovora. Delegacije bodo imele nato na voljo nekaj časa za njegovo preučitev, zatem pa naj bi se začelo plenarno zasedanje.

Medtem ko pogajalci omenjajo možnost krajših prekinitev ali vzporednih pogovorov v manjših skupinah za razrešitev odprtih vprašanj, pa pričakujejo, da tokrat zasedanja ne bodo prekinili, dokler ne bodo potrdili novega podnebnega sporazuma. Druga možnost je, da se pogajanja zaključijo neuspešno.

Predsedujoči konferenci, francoski zunanji minister Laurent Fabius, je navedel tri ključne odprte teme: vprašanje ambicioznosti, diferenciacije in financ. Države naj bi bile še najbližje kompromisu pri vprašanju ambicioznosti, medtem ko se glede tesno prepletenih vprašanj diferenciacije in financiranja še zagotovo obetajo burne razprave.

Države v razvoju med drugim zahtevajo, da je v sporazumu naveden konkreten znesek, ki jim ga morajo razvite države zagotoviti za podnebno ukrepanje. Razvite države pa opozarjajo, da takšna dikcija odpira vrsto pravnih težav in bi lahko v nekaterih državah terjala tudi izpeljavo postopka ratifikacije.

STA


Najbolj brano