V Nigeriji neznana bolezen terjala 18 življenj

Nigerijske oblasti poročajo o “skrivnostni” bolezni, ki paciente ubije v 24 urah. Bolezen je doslej v jugovzhodnem nigerijskem mestu Ode-Irele terjala 18 življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot najverjetnejši vzrok izpostavlja herbicide, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nigerijske oblasti poročajo o “skrivnostni” bolezni, ki paciente ubije v 24 urah.  Foto: STA
Nigerijske oblasti poročajo o “skrivnostni” bolezni, ki paciente ubije v 24 urah.  Foto: STA

LAGOS > “Zbolelo je 23 ljudi, zabeleženih pa je bilo 18 smrti,” je pojasnil komisar za zdravje v nigerijski zvezni državi Ondo Dayo Adeyanju.

Oboleli poročajo o simptomih, kot so glavobol, izguba telesne teže, zamegljen vid in izguba zavesti. Smrt nastopi že 24 ur po tem, ko se pokažejo prvi znaki, je dejal tiskovni predstavnik vlade zvezne države Ondo Kayode Akinmade.

Laboratorijski testi so za zdaj izključili ebolo in kakršen koli drugi virus, je povedal Akinmade.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ima uradne podatke o 14 zabeleženih primerih in najmanj 12 mrtvih.

“Skupni simptomi so nenadoma zamegljen vid, glavobol in izguba zavesti, ki jim v 24 urah sledi smrt,” je povedal tiskovni predstavnik WHO Tarik Jasarevic.

Drugi predstavnik WHO Gregory Hartl je za AFP povedal, da so vsi oboleli simptome začeli kazati med 13. in 15. aprilom. V Ode-Irele so že pripotovali zdravstveni delavci in strokovnjaki številnih držav in organizacij, da bi našli odgovore.

Po besedah Hartla je trenutna hipoteza ta, da so vzrok za bolezen herbicidi. Kako naj bi oboleli stopili v stik z nevarnimi snovmi, še ni jasno.

Dvema žrtvama so vzeli vzorce krvi in urina, eni pa vzorec cerebrospinalne tekočine. “Vse vzorce so zjutraj poslali v lagoško univerzitetno bolnišnico, rezultate pa še čakamo. Preiskava se nadaljuje,” je dejal Jasarevic.

STA


Najbolj brano