V New Yorku novo srečanje o Siriji

Na sedežu ZN v New Yorku bo danes novo srečanje osemnajsterice držav, Arabske lige in EU o Siriji, na katerem bodo iskali rešitve za končanje že skoraj pet let trajajoče vojne. Pogovori, ki so oktobra stekli na Dunaju, po mnenju opazovalcev še ne bodo prinesli odgovora na ključno vprašanje o usodi sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Na sedežu ZN v New Yorku bo danes novo srečanje 
osemnajsterice držav, Arabske lige in EU o Siriji, na katerem 
bodo iskali rešitve za končanje že skoraj pet let trajajoče 
vojne. Foto: Tamino Petelinsek
Na sedežu ZN v New Yorku bo danes novo srečanje osemnajsterice držav, Arabske lige in EU o Siriji, na katerem bodo iskali rešitve za končanje že skoraj pet let trajajoče vojne. Foto: Tamino Petelinsek

NEW YORK > Srečanje v New Yorku je bilo kar nekaj časa pod vprašajem, saj Rusija skoraj do zadnjega ni dala jasno vedeti, ali se ga bo njen vodja diplomacije Sergej Lavrov udeležil ali ne. Moskva je udeležbo potrdila šele po torkovem obisku ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja.

Lavrov je v sredo razkril, da sta se s Kerryjem dogovorila, da si bosta prizadevala, da bi tako imenovani dunajski proces, ki predvideva oblikovanje prehodne sirske vlade v šestih mesecih, nove volitve pa v 18 mesecih, podprli z resolucijo VS ZN.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v četrtek podprl resolucijo VS ZN, ki so jo pripravile ZDA in katere cilj je skrajni IS odrezati dostop do finančnih sredstev.

A odgovora na ključno vprašanje, kakšna bo v sirski tranziciji vloga Bašarja al Asada, danes v New Yorku po mnenju opazovalcev ni pričakovati, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija in Iran njegov odstop zavračata, ZDA in sirski nasprotniki njegovega režima pa ga na drugi strani nikakor ne vidijo kot del sirske prihodnosti. Razdrobljena sirska opozicija je pred dnevi na srečanju v Rijadu izrazila pripravljenost na pogajanja z Asadovo vlado, a hkrati vztrajala, da mora predsednik odstopiti.

Dogovora o Siriji si močno želi gostitelj današnjega srečanja, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, tudi zato, ker bi dal tovrsten diplomatski uspeh pozitiven pečat njegovi podobi, preden mu prihodnje leto poteče mandat na čelu svetovne organizacije.

VS ZN sprejel resolucijo o boju proti financiranju teroristov

Ameriški finančni minister Jack Lew je v četrtek predsedoval prvi seji Varnostnega sveta ZN na ravni finančnih ministrov, na kateri je bil sprejet skupen ameriško-ruski predlog resolucije o boju proti financiranju terorizma. Vse članice Združenih narodov bodo morale v 120 dneh poročati, kako ukrepajo na tem področju.

Resolucija ne prinaša ničesar bistveno novega, ampak le utrjuje že obstoječe resolucije o boju proti terorističnim organizacijam in posameznikom. Njen pomen je v tem, da sta jo skupaj pripravili ZDA in Rusija, ki se v najpomembnejšem organu ZN težko kaj dogovorita.

Resolucija izraža zaskrbljenost nad pomanjkljivim uresničevanjem prejšnjih resolucij proti Al Kaidi, Islamski državi (IS), Fronti al Nusra in drugim ter nad slabim poročanjem o ukrepih, ki jih države sprejemajo s ciljem zajeziti finančni tok teroristov. Države članice ZN so zdaj z resolucijo dobile jasno navodilo, da v 120 dneh povedo, kaj delajo.

Na seznamu sankcij je 243 posameznikov in 74 organizacij

Na seznamu sankcij je trenutno 243 posameznikov in 74 organizacij ali skupin, ki so vpletene v terorizem. Odbor, ki nadzira uresničevanje sankcij, je bil doslej poimenovan po Al Kaidi, ki je 11. septembra 2001 napadla ZDA, a se je njegovo delo nanašalo na vse teroristične organizacije. Po novem se je v imenu odbora Al Kaidi pridružila še IS.

IS je namreč prevzela glavno vlogo na terorističnem odru. Nadzira velike dele ozemlja Iraka in Sirije, kjer krade in preprodaja starine, ugrablja ljudi in zahteva odkupnine zanje ter služi nekje 1,7 milijona dolarjev dnevno s prodajo nafte.

Dejstvo je, da nekdo vse to od IS poceni kupuje in nato drago prodaja naprej. Rusija trdi, da je v kupovanje nafte od IS vpleten celo sam turški predsednik Recep Tayyip Erdogan s svojo družino. Ta to zanika in enake obtožbe vrača Rusiji.

Resolucija ponavlja zahtevo, da morajo vse države preganjati vpletene v trgovino z IS, nadzirati finančne tokove teroristov in deliti informacije o tem z drugimi.

VS ZN s terorizmom še ni končal, saj bo danes potekalo zasedanje na ravni zunanjih ministrov pod vodstvom ameriškega državnega sekretarja Kerryja o Siriji. Američani namreč decembra predsedujejo VS ZN.

STA


Najbolj brano