V New Yorku danes srečanje Putin-Obama

Ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Barack Obama se bosta danes ob robu splošne razprave 70. zasedanja Generalne skupščine ZN osebno sestala. Voditelja, ki sta se osebno nazadnje srečala novembra lani v Pekingu, bosta po napovedih približno eno uro govorila o razmerah v Ukrajini in Siriji.

Srečanje so najprej v četrtek napovedali v Kremlju in pojasnili, 
da do njega prihaja na željo Vladimirja Putina Foto: Ho
Srečanje so najprej v četrtek napovedali v Kremlju in pojasnili, da do njega prihaja na željo Vladimirja Putina Foto: Ho

NEW YORK > Srečanje so najprej v četrtek napovedali v Kremlju in pojasnili, da do njega prihaja na željo Vladimirja Putina. V Washingtonu so ga kmalu zatem potrdili z besedami, da je Barack Obama kljub različnim pogledom na reševanje kriz v Ukrajini in Siriji pristal na srečanje s Putinom. “Bilo bi neodgovorno, če ne bi poskusili doseči napredka na pogovorih na visoki ravni,” so dodali.

Poleg krize v Ukrajini, ki je močno zaostrila odnose med Rusijo in Zahodom, bosta predsednika govorila o boju proti teroristični Islamski državi (IS) v Siriji. Slednje naj bi bilo po trditvah Kremlja tudi osrednja tema, medtem ko bosta o Ukrajini govorila, če bo za to ostal čas.

V Washingtonu so nasprotno dejali, da bosta Obama in Putin danes pozvala k popolni uresničitvi mirovnega dogovora za vzhod Ukrajine iz Minska in da bo to glavno sporočilo srečanja.

Putin je sicer predlagal oblikovanje nove koalicije za boj proti IS, glavni ugovor ZDA pa je, da želi Moskva v ta prizadevanja vključiti tudi sirskega predsednika Bašarja al Asada. Sta se pa med drugim za dialog z Asadom s ciljem iskanja rešitve za Sirijo v minulih dneh izrekla nemška kanclerka Angela Merkel in turški premier Ahmet Davutoglu.

STA


Najbolj brano