Merklova: Ni hitrih rešitev za begunsko krizo

Svetovni voditelji, diplomati in predstavniki civilne družbe so v petek navdušeno pozdravili soglasno potrditev nove razvojne agende do konca leta 2030, ki po besedah generalnega sekretarja Združenih narodov Bana Ki Moona uteleša težnje vseh ljudi po dostojnem življenju v miru in varnosti na zdravem planetu.

Angela Merkel
Angela Merkel 

NEW YORK > Nova razvojna agenda, ki sledi deklaraciji tisočletja sprejeti leta 2000, ima 17 ciljev in 169 podciljev. Stala naj bi med 3500 do 5000 milijard dolarjev na leto, kar je ustanovitelj Microsofta in filantrop Bill Gates označil za nerealna pričakovanja. Menil je, da bo svet lahko vesel, če bo ta znesek dosežen do leta 2030.

Kljub temu so udeleženci razvojnega vrha ZN, med njimi tudi premier Miro Cerar, navdušeno zaploskali, ko je predsednik generalne skupščine Mogens Lykketoft udaril s kladivom v potrditev agende. Tudi papež Frančišek je v svojem govoru pred ZN zjutraj dejal, da je nova razvojna agenda pomembno znamenje upanja.

Malala Jusufzaj: Bodoče generacije dvigajo svoje glasove

Upanje je simboliziralo tudi 193 najstnikov, toliko, kot je članic ZN, ki so med nastopom Nobelove nagrajenke za mir Malale Jusufzaj držali v rokah lučke kot simbol upanja na uresničitev razvojnih ciljev. Jusufzajeva, ki so jo talibani leta 2012 hudo ranili, ker si je prizadevala za izobrazbo deklic, je skupaj z drugimi govorniki skrajneže in teroriste izpostavila kot eno glavnih ovir razvoju in dejala, da bodoče generacije dvigajo svoje glasove.

O problemu skrajnežev je govoril tudi egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi, vodja Amnesty International Salil Shetty je ošvrknil razvite države, da ne morejo potrditi razvojnih ciljev in hkrati zanikati varno in zakonito pot beguncem, nemška kanclerka Angela Merkel pa je povedala, da ni hitrih rešitev za begunsko krizo.

Merklova je bila določena kot ena od devetih voditeljev iz različnih regij sveta, ki bodo bdeli nad uresničevanjem ciljev. To so še predsedniki Brazilije, Kolumbije, Liberije, Južne Afrike, Tanzanije in Tunizije ter premierja Švedske in Vzhodnega Timorja.

Potrditev razvojne agende so med drugim pozdravili voditelji mednarodnih finančnih ustanov, kot so Mednarodni denarni sklad, Svetovna banka in Multilateralna razvojna banka.

Cerar: Cilje je možno uresničiti le s sodelovanjem

Na plenarnem delu vrha so svojimi govori uvodoma nastopili voditelji Finske, Kolumbije, Bahamov, Irske, Afganistana, Latvije in Hrvaške. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je poudarila, da je njeno državo nenadoma prizadela kriza, ki se je začela daleč od njenih meja. Val migrantov, ki prihajajo večinoma iz Sirije, po njenih besedah, pušča velik pečat na Hrvaški in celotni Jugovzhodni Evropi.

V petek je s svojim govorom nastopil tudi Cerar, ki je poudaril, da je cilje možno uresničiti le s sodelovanjem. Cerar je v petek vodil interaktivni dialog o končanju revščine in lakote, o čemer bo poročal na zaključku vrha v nedeljo.

STA


Najbolj brano