Potres v Nepalu: število žrtev narašča

Potem ko je v soboto Nepal pretresel silovit potres, se je odzvala mednarodna skupnost, ki v to azijsko državo množično pošilja humanitarno pomoč in reševalce. Število smrtnih žrtev v Nepalu še narašča in je preseglo 2400.

V Nepalu so danes zabeležili popotresni sunek z magnitudo 
6,7, ki je na najvišji gori sveta, Mount Everest, po poročanju 
alpinistov sprožil nove snežne plazove. Najnovejši popotresni sunek so zabeležili severovzhodno od nepalske prestolnice Katmandu, na maji s Kitajsko. Foto: Wikipedia
V Nepalu so danes zabeležili popotresni sunek z magnitudo 6,7, ki je na najvišji gori sveta, Mount Everest, po poročanju alpinistov sprožil nove snežne plazove. Najnovejši popotresni sunek so zabeležili severovzhodno od nepalske prestolnice Katmandu, na maji s Kitajsko. Foto: Wikipedia

KATMANDU > Nepalski premier Sushil Koirala je izdal mednaroden poziv k pomoči po sobotnem uničujočem in smrtonosnem potresu. Poleg tega je Nepalce pozval, naj pomagajo žrtvam, kakorkoli lahko.

Mednarodni humanitarni napori za pomoč žrtvam se že krepijo. Številne države in humanitarne organizacije so ponudile pomoč za spopad s katastrofo. Na čelu humanitarnih naporov je Indija. Tudi ZDA, Velika Britanija, Kitajska in Pakistan so med državami, ki so obljubile pomoč.

Indija je poslala 43 ton humanitarne pomoči, ki zajema tudi šotore in hrano za preživele, zraven pa je v Nepal napotila še 200 osebja in helikopterje, ki bodo pomagali pri reševalnih misijah.

Norveška je napovedala okoli štiri milijone ameriških dolarjev v obliki pomoči. V torek bo v Nepal prispela še 76-članska švedska reševalna ekipa z 12 iskalnimi psi. Ameriška vlada je obljubila milijon dolarjev pomoči, na prizadeto območje pa poslala reševalno ekipo. Kitajska medtem pošilja 62-lansko iskalno ekipo s šestimi psi.

Svoje ekipe na prizadeta območja pošiljajo tudi številne mednarodne humanitarne organizacije, kot so Rdeči križ, Oxfam in Zdravniki brez meja.

Na potres se je odzval tudi Rdeči križ Slovenije, ki je napovedal začetek zbiranja sredstev z začetkom delovnega tedna, je povedala generalna sekretarka slovenskega Rdečega križa Renata Brunskole.

Brunskolejeva je povedala, da bo slovenski Rdeči križ v torek odprl podoben račun za donacije, omogočili pa bodo tudi možnost za doniranje prek sms sporočil.

Pri tem je pojasnila, da bo slovenski Rdeči križ za Nepal izključno zbiral finančna sredstva, saj je ta azijska država od Slovenije zelo oddaljena in je denar trenutno najhitrejša in koristnejša oblika pomoči. Vsa v Sloveniji zbrana sredstva bodo preko IFRC posredovana nepalskemu Rdečemu križu.

Z zbiranjem sredstev za zagotavljanje nujne pomoči otrokom in njihovim družinam, ki jih je prizadel potres, je že začel Unicef Slovenija. Ta opozarja, da v Nepalu več kot 40 odstotkov prebivalstva predstavljajo otroci. “Ti so v kriznih razmerah vselej najbolj ranljivi. Da bi preživeli, nujno potrebujejo pomoč,” so v sporočilu zapisali pri slovenskem Unicefu.

V Nepalu se tudi danes še naprej tresejo tla. Med drugim so zabeležili popotresni sunek z magnitudo 6,7, ki je na najvišji gori sveta, Mount Everest, po poročanju alpinistov sprožil nove snežne plazove. Najnovejši popotresni sunek so zabeležili severovzhodno od nepalske prestolnice Katmandu, na meji s Kitajsko.

Sobotni potres je sicer sprožil tudi snežni plaz na Mount Everestu, v katerem je umrlo najmanj 19 ljudi. V času nesreče je sicer bilo na gori po uradnih podatkih tisoč alpinistov in šerp. Na 8848 metrov visoki gori je sedaj glavna sezona.

V tem plazu je umrl tudi eden od direktorjev Googla Dan Fredinburg, ki se je na najvišjo goro sveta vzpenjal skupaj še s tremi sodelavci. Ti so plaz preživeli. V luči tragedije je Google napovedal humanitarno pomoč v višini milijon dolarjev.

Kot je napovedal nemški seizmolog Winfried Hanka, bo območje Nepala še dlje časa prizorišče popotresnih sunkov. “To bo zagotovo trajalo več tednom ali mesecev,” je dejal. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je sobotni potres z magnitudo 7,8, posledica tega, da se je pod zemljo prelomilo 150 kilometrov široko območje.

V Nepalu se trenutno nahajajo vsaj tri skupine s slovenskimi pohodniki, ki so stopile v kontakt s slovenskim zunanjim ministrstvom in sporočile, da je z njimi vse v redu, so povedali na MZZ. Skupno naj bi bilo po podatkih MZZ v Nepalu vsaj 36 slovenskih državljanov.

Na MZZ so pojasnili, da nimajo nobenih informacij, da bi bil kdo od slovenskih državljanov v Nepalu zaradi potresa ali njegovih posledic prizadet ali v nevarnosti.

Zaradi silovitega potresa v Nepalu je veliko škodo utrpela tudi bogata kulturna dediščina te države. V srcu Katmanduja, prestolnici Nepala, so se zrušili številni kipi in templji iz obdobja od 12. do 18. stoletja, pod njimi pa so številni umrli ali ostali ujeti.

V Katmanduju se je med drugim porušil devetnadstropni stolp Dharahara na trgu Durbar. V njem je bilo v času potresa okoli 100 ljudi.

Unesco medtem še naprej skuša zbirati informacije o obsegu opustošenja, ki je med drugim doletelo tudi tri trge s številnimi palačami v mestih Patan in Bhaktapur ter Katmanduju. Po oceni Unesca je še prezgodaj govoriti o obnovi spomenikov in palač ter koliko bi prispevala organizacija sama.

Število žrtev potresa in njegovih posledic še naprej narašča. Po uradnih podatkih nepalskih oblasti je po državi umrlo 2430 ljudi, še več tisoč je ranjenih. Več deset ljudi je umrlo tudi v sosednji Indiji, Kitajski in Bangladešu.

STA


Najbolj brano