V Nepalu ni znana usoda 1000 državljanov EU

V Nepalu še vedno ni znana usoda 1000 državljanov EU, je danes v Katmanduju dejala veleposlanica unije v Nepalu Rensje Teerink. “So pogrešani, a ne vemo, kakšen je njihov status,” je dejala teden dni po potresu, ki je terjal več kot 6000 življenj.

Večina državljanov EU je bila v času potresa na trekingu na 
območju Langtang v Himalaji blizu epicentra potresa ali na 
območju Everesta. Foto: Matevž Lenarčič
Večina državljanov EU je bila v času potresa na trekingu na območju Langtang v Himalaji blizu epicentra potresa ali na območju Everesta. Foto: Matevž Lenarčič

KATMANDU > Večina državljanov je bila v času potresa na trekingu na območju Langtang v Himalaji blizu epicentra potresa ali na območju Everesta, je novinarjem pojasnila veleposlanica EU Rensje Teerink.

Kot je sicer dejal drug, neimenovan predstavnik unije, je večina po vsej verjetnosti na varnem, je pa njihov status trenutno neznan glede na težko dostopnost terena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potres z močjo 7,8, ki je Nepal prizadel minulo soboto, je v baznem taboru pod Everestom sprožil plaz, v katerem je umrlo 18 ljudi. Odtlej so vse alpiniste z območja Everesta že prepeljali na varno.

Glede na nekatera poročila naj bi plazovi prizadeli tudi več vasi na območju Langtanga, do koder se reševalcem še vedno ni uspelo v celoti prebiti. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bilo od tam sicer evakuiranih več deset tujcev.

Odsotnost podatkov o pogrešanih priča o težki nalogi, s katero se soočajo reševalne in humanitarne ekipe, ki si prizadevajo doseči najbolj odmaknjene gorate predele. Te je najhujši potres v Nepalu v več kot 80 letih odrezal od sveta.

STA


Najbolj brano