V Nepalu končali iskanje pogrešanih po smrtonosnem snežnem neurju

Nepal je danes prekinil iskanje morebitnih preživelih po smrtonosnem snežnem neurju visoko v Himalaji, ki je zahtevalo 43 življenj. Več kot teden dni je potekala reševalna in iskalna akcija na priljubljeni pohodniški krožni poti Annapurna, v kateri so rešili več kot 500 ljudi.

Nepal je prekinil iskanje morebitnih preživelih po smrtonosnem snežnem neurju visoko v Himalaji, ki je zahtevalo 43 življenj Foto: Matevž Lenarčič
Nepal je prekinil iskanje morebitnih preživelih po smrtonosnem snežnem neurju visoko v Himalaji, ki je zahtevalo 43 življenj Foto: Matevž Lenarčič

KATMANDU > Reševalci so s helikopterjem skupno 518 ljudem pomagali na varno, od tega jih je bilo 310 tujih turistov, potem ko je Annapurno v osrednjem Nepalu med vrhuncem pohodniške sezone zajelo snežno neurje in presenetilo pohodnike, njihove vodiče in druge.

“Odločili smo se, da za zdaj prekinemo operacijo, ostajamo pa v pripravljenosti, če bodo prišle kakšne nove informacije ali klici na pomoč,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal visok uradnik pri nepalskem ministrstvu za turizem Suresh Acharya. “Nismo prejeli nobenih dodatnih informacij o ujetih pohodnikih v tej regiji,” je dodal.

Iz snega so od prejšnjega torka, ko je divjalo neurje, potegnili 35 trupel, a reševalci trdijo, da jih je še osem pokopanih pod snegom v okrožju Manang, čeprav jih kljub intenzivnemu iskanju doslej niso našli. Na območju ostaja ekipa nepalske vojske z dvema reševalnima strokovnjakoma in išče trupla, pri katerih naj bi šlo za štiri Kanadčane, enega indijskega državljana in tri Nepalce.

Med najdenimi trupli je bilo tudi 16 tujcev - štirje Izraelci, trije Indijci, trije Poljaki, dva Slovaka, kitajski ter japonski državljan. Državljanstva enega turista doslej niso uspeli ugotoviti, so sporočili z nepalskega notranjega ministrstva. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so že pred dnevi zagotovili, da med žrtvami ni slovenskih državljanov.

STA


Najbolj brano