V Nemčijo s ponarejenimi dokumenti vstopilo osem odstotkov Sircev

Delež migrantov, ki v Nemčijo vstopajo s ponarejenimi sirskimi potnimi listi, je veliko manjši od 30 odstotkov, kot je septembra dejal nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Nemška vlada je potrdila, da je bilo ponarejenih osem odstotkov od 6822 sirskih potnih listov, ki so jih oblasti pregledale od januarja do oktobra letos.

Nemška kanclerka Angela Merkel Foto: © Fabrizio Bensch / Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel Foto: © Fabrizio Bensch / Reuters

BERLIN > Sirski begunci so v Nemčiji deležni najvišje stopnje zaščite, ki vključuje triletno dovoljenje za bivanje in pravico do združitve družin.

Ta politika je vzbudila nasprotovanje, še posebej potem ko je Thomas de Maiziere septembra dejal, da je v Nemčijo prišlo s ponarejenim sirskim potnim listom do 30 odstotkov ljudi. Takrat je pojasnil, da gre za ocene ljudi na terenu.

V odgovoru na vprašanje leve stranke Levica pa je vlada v pisnem odgovoru v ponedeljek zapisala, da je bilo ponarejenih osem odstotkov od 6822 sirskih potnih listov, ki so jih oblasti pregledale od januarja do oktobra letos.

Poslanka Levice Ulla Jelpke je bila ob tem kritična do notranjega ministra, češ da bi moral svoje izjave “utemeljiti na dejstvih in realnosti”, namesto da “gleda v vedeževalsko kroglo”.

STA


Najbolj brano