V Nemčiji že skoraj 5000 pogrešanih begunskih otrok

V Nemčiji je bilo 1. januarja registriranih že 4749 pogrešanih begunskih otrok brez spremstva, je danes sporočila nemška kriminalistična policija (BKA). Gre za velik porast v primerjavi z lanskim julijem, ko je bilo pogrešanih 1637 begunskih otrok.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BERLIN > Kot je pojasnila tiskovna predstavnica BKA, je med zabeleženimi pogrešanimi otroki skoraj deset odstotkov mlajših od 13 let, 4287 jih je starih med 14 in 17 let, preostalih 31 pa jih je starejših od 18 let.

Ob tem je opozorila, da je številka lahko prenapihnjena, saj so nekateri otroci registrirani kot pogrešani na več lokacijah.

Na nemškem ministrstvu za družino so sicer danes za dpa zatrdili, da nimajo podatkov o tem, da so tudi v Nemčiji izginili begunski otroci brez spremstva. Kot so dejali, so številke BKA "v tem kontekstu nadvse nejasne" in iz njih ni mogoče sklepati, da so otroci in mladi prišli v roke trgovcev z ljudmi in drugih kriminalcev.

Na problem pogrešanih begunskih otrok je pred dnevi prvi opozoril britanski tednik The Observer, evropska policijska agencija Europol pa je nato v nedeljo sporočila, da je v zadnjih 18 oziroma 24 mesecih v Evropi izginilo več kot 10.000 migrantskih otrok. Po besedah predstavnika Europola Briana Donalda jih je od tega več kot polovica izginila v Italiji.

Po ocenah Europola je lani v Evropo prišlo okoli milijon migrantov, med katerimi je bilo okoli 27 odstotkov otrok. Predstavnik Europola je dejal še, da obstaja vseevropska kriminalna združba, ki migrante izkorišča na različne načine.

STA


Najbolj brano