V Nemčiji sodijo “knjigovodji” iz Auschwitza

Sedem desetletij po koncu druge svetovne vojne se je v Nemčiji danes začelo morda zadnje večje nacistično sojenje. Pred sodnika je stopil 93-letni Oskar Gröning, nekdanji častnik enot SS v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau na Poljskem. Obtožen je sostorilstva pri umoru v 300.000 primerih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na Poljskem, 
prizorišče množičnega umora. Foto: Tino Mamić
Koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na Poljskem, prizorišče množičnega umora. Foto: Tino Mamić

HAMBURG > Pri enotah SS v Auschwitzu je Oskar Gröning služil od septembra 1942 do oktobra 1944 in je bil odgovoren za upravljanje z denarjem in dragocenostmi umorjenih. Zato se ga je v medijih prijel vzdevek “knjigovodja Auschwitza”.

A desetletja kasneje je moral Gröning danes kljub vsemu stopiti pred sodnika. Sodijo mu na sodišču v Lüneburgu, saj že leta živi v majhni vasi blizu tega mesta. Obtožnico je vložilo državno tožilstvo v mestu Hannover, ki je odgovorno za pregon nacističnih zločincev v nemški zvezni deželi Spodnja Saška.

V obtožnici se je tožilstvo iz “zakonskih in dokaznih razlogov” omejilo na tako imenovano madžarsko operacijo, na svoji spletni strani piše Deutsche Welle. Ta je potekala od 16. maja do 11. julija 1944, ko so enote SS v samo dveh mesecih v Auschwitz prepeljale 425.000 madžarskih Judov. Od tega so jih kakih 300.000 odpeljali neposredno v plinske celice in jih pobili. Skupno je bilo v taborišču ubitih več kot milijon ljudi.

Gröning je bil med tistimi, ki so v Auschwitzu pričakali vlake z deportiranci. Sledila je delitev na “sposobne za delo” in “neuporabne”. Ena njegovih nalog je bila pobrati prtljago, ki so jo na peronih pustili slednji, ko so jih odpeljali v plinske celice. “Sledi množičnega umora je bilo treba zabrisati, preden so prišli naslednji taboriščniki,” je njegovo delo v obtožnici opisalo tožilstvo. Prtljago je moral preiskati, popisati denar in dragocenosti ter jih poslati na sedež v Berlin.

Gröning je danes na sodišču priznal, da nosi moralno krivdo. “Zame ni dvoma, da sem sokriv,” je 93-letnik povedal sodnikom in priznal, da je vedel za množične poboje Judov v plinskih celicah. “Prosim za odpuščanje. O moji kazenski odgovornosti pa morate odločiti vi,” je dodal obtoženi.

Današnje sojenje znova odpira vprašanja, zakaj do sojenja nacističnih zločincev pogosto prihaja tako pozno, potem ko so ti desetletja živeli v miru in na svobodi.

Kot pojasnjuje Deutsche Welle, je v Nemčiji desetletja veljala praksa, da sodijo le tistim, ki jim lahko dokažejo konkretne zločine. To se je spremenilo šele leta 2011 s primerom medtem že pokojnega Johna Demjanjuka, ki je bil obsojen sostorilstva v umoru več kot 28.000 Judov v taborišču Sobibor, čeprav mu neposredne udeležbe niso mogli dokazati.

STA


Najbolj brano