V Nemčiji se skrajna desnica mobilizira proti migrantom

Vodja nemške obveščevalne službe BfV Hans-Georg Maassen je danes opozoril na radikalizacijo desničarskih skupin v luči rekordnega navala migrantov, obenem pa na mobilizacijo levičarskih skrajnežev, ki jim nasprotujejo. Več nemških mest so čez konec tedna sicer pretresali protesti proti migrantom in spopadi.

Vodja nemške obveščevalne službe BfV Hans-Georg Maassen je danes opozoril na radikalizacijo desničarskih skupin v 
luči rekordnega navala migrantov, obenem pa na mobilizacijo 
levičarskih skrajnežev, ki jim nasprotujejo.
Vodja nemške obveščevalne službe BfV Hans-Georg Maassen je danes opozoril na radikalizacijo desničarskih skupin v luči rekordnega navala migrantov, obenem pa na mobilizacijo levičarskih skrajnežev, ki jim nasprotujejo. 

BERLIN > “V povezavi z migrantsko krizo opažamo mobilizacijo desničarskih skrajnežev na ulicah, prav tako pa levičarske skrajneže, ki jim nasprotujejo,” je Hans-Georg Maassen povedal za nemški radio Deutschlandfunk.

Ob tem je dodal, da je njegova služba zadnja leta priča radikalizaciji. Vse ekstremistične skupine, od skrajnih desničarjev do levičarjev in tudi skrajnih islamistov, pa so po njegovih besedah pokazale vse večjo pripravljenost, da se poslužujejo nasilja.

Maassenova opozorila prihajajo v času, ko Nemčijo preplavljajo migranti, ta konec tedna pa so protesti proti sprejemnim centrom in spopadi s policijo pretresali več mest.

Policisti in vojaki so v soboto varovali avtobusa z okrog 100 migranti, ki so bili namenjeni v center v kraju Niederau v deželi Saška, saj so se tam od petka zbirali nasprotniki sprejemanja migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot tisoč ljudi je v petek proti migracijam protestiralo v več krajih zvezne dežele Mecklenburg-Predpomorjanska. V kraju Stralsund so bili v spopadih med nasprotniki migracij in aktivisti za migrante ranjene tri osebe.

V Leipzigu je medtem na shodu “Ofenziva za Nemčijo”, ki jo je organiziral lokalni nasprotnik islamizacije, sodelovalo približno 400 ljudi. Levičarski aktivisti so na to odgovorili s svojim shodom, ki se ga je udeležilo okoli 1000 ljudi. Sledili so ulični spopadi, v katerih sta obe strani druga proti drugi metali kamenje in pirotehnična sredstva.

STA


Najbolj brano