V Nemčiji s 40,3 stopinje Celzija prebili temperaturni rekord

V Nemčiji, ki jo tako kot preostali del Evrope, že dneve pesti vročinski val, so v nedeljo prebili temperaturni rekord. V kraju Kitzingen na Bavarskem so v nedeljo izmerili 40,3 stopinje Celzija, je sporočila nemška meteorološka služba.

Ljudje si v vročini pomagajo na različne načine. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ljudje si v vročini pomagajo na različne načine. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BERLIN > To je najvišja izmerjena temperatura v Nemčiji, odkar od leta 1881 beležijo te podatke. Doslej je bil rekord pri 40,2 stopinje Celzija.

Nemčijo so nato v nedeljo zvečer zajele nevihte. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je zaradi tega v več nemških deželah prišlo do občutnih motenj v železniškem prometu. Še vedno je zaradi podrtih dreves več prog zaprtih, med drugim na vozlišču v Hannovru. Potniki lahko na težave računajo vse do sredine dneva.

Potrpežljivi morajo biti tudi letalski potniki na poti v Berlin. Zaradi neurja so namreč na druga letališča preusmerili 17 letal, ki so bila namenjena na berlinsko letališče Tegel.

Ponoči so imeli polne roke dela gasilci. Zalilo je več kleti in poplavilo več cest, podrtih je bilo veliko dreves. Na območju Hannovra je bilo na delu 50 policistov in 35 gasilcev, samo v mestu Braunschweig pa so zabeležili več kot 100 klicev na pomoč. Zaradi udara strel je izbruhnilo nekaj požarov.

Hladna fronta bo danes v Nemčiji poskrbela za nekaj ohladitve, čeprav že drevi pričakujejo nove nevihte. V torek bodo temperature spet poskočile - od prijetnih 25 stopinj Celzija na severu do precej toplejših 34 stopinj Celzija na jugu.

STA


Najbolj brano