V Nemčiji razmišljajo o zaostrovanju zakonodaje o nošenju orožja

Nemška koalicija je po petkovem strelskem pohodu v Münchnu obljubila, da bo z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi skušala preprečiti podobne tragedije v prihodnje. Govora je tudi o zaostrovanju zakonodaje o nošenju orožja.

Po strelskem pohodu, ki je terjal devet življenj žrtev ter 
življenje napadalca, se nemški voditelji že pripravljajo na 
morebitne spremembe zakonodaje o nošenju orožja.
Po strelskem pohodu, ki je terjal devet življenj žrtev ter življenje napadalca, se nemški voditelji že pripravljajo na morebitne spremembe zakonodaje o nošenju orožja. 

BERLIN > Po strelskem pohodu, ki je terjal devet življenj žrtev ter življenje napadalca, se nemški voditelji že pripravljajo na morebitne spremembe zakonodaje o nošenju orožja. Tako desnosredinska Krščansko-demokratska unija (CDU) kanclerke Angele Merkel kot levosredinski socialni demokrati (SPD) se strinjajo, da je za preprečevanje podobnih tragedij potrebna strožja zakonodaja, na spletni strani navaja nemški Deutsche Welle.

“Zelo previdno moramo oceniti, ali in kako je mogoče uporabiti pravna sredstva” za preprečitev podobnih incidentov, je za časnik Bild am Sonntag dejal notranji minister Thomas de Maiziere. Namestnik kanclerke Sigmar Gabriel je podobno stališče izrazil v izjavah za druge medije. Vendar pa obstaja ena težava: nemški zakoni so že tako strogi, da vladi ostaja le malo manevrskega prostora, ocenjujejo pri Deutsche Welle.

Čeprav Nemci tega ne kažejo pogosto v javnosti, jim je orožje precej pri srcu. Nemčija je četrta na svetu po lastništvu orožja na prebivalca na svetu. Vendar pa nošenje orožja v Nemčiji velja za privilegij, ne za pravico, posameznik pa dovoljenje za nošenje dobi šele, ko izpolni vrsto strogih kriterijev in ko ima za to razlog - samoobramba pri tem ne zadostuje, navaja spletna stran.

Nemci tako lahko orožje pridobijo na tri načine: za tekmovalno streljanje, lov ter za strokovnjake oziroma zbiralce, pri katerih mora biti vsak nakup posebej odobren.

Preiskovalci so že razkrili, da je imel 18-letni napadalec iz Münchna psihične težave, zaradi katerih se je tudi že zdravil. Tako ne bi izpolnil vseh pogojev za zakonito nošenje orožja.

Policija je potrdila, da napadalec ni imel dovoljenja za orožje, torej ga je pridobil nezakonito. Kako točno, ostaja vprašanje. To pomeni tudi, da strožja zakonodaja podobnih primerov ne bi mogla preprečiti, ugotavljajo pri Deutsche Welle.

Nekateri analitiki so opozorili tudi, da svobodno gibanje oseb znotraj schengenskega območja ljudem olajša nakupe orožja v državah vzhodne Evrope ter prenos tega po vsej celini. To bi pomenilo, da bi bilo problem potrebno nasloviti na evropski ravni.

Münchenski strelski pohod je bil tretje nasilno dejanje, uperjeno proti civilistom v Evropi v dobrem tednu dni.

Nemška tiskovna agencija dpa ob tem dodaja, da je de Maiziere napovedal tudi natančni pregled “konceptov posredovanja” policije. Bavarski notranji minister Joachim Herrmann pa je dodal, da bi morala imeti tudi Nemčija v primeru “izrednih situacij” možnost v odziv vključiti vojsko.

STA


Najbolj brano