V Nemčiji prijeli Sirca, ki naj bi načrtoval bombni napad

Nemški policisti so v Leipzigu na vzhodu države aretirali 22-letnega Sirca Džaberja Albakra, je davi preko twitterja sporočila nemška policija. Preiskovalci so popoldne sporočili, da je imel 22-letnik, ki je že stopil pred preiskovalnega sodnika v Dresdnu, stike s skrajno skupino Islamska država (IS), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

LEIZPIG > “Pristop in vedenje osumljenca kažeta na ozadje IS,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja preiskovalcev v zvezni deželi Saška Jörg Michaelis.

Džaberja Albakra so iskali potem, ko so po sobotni raciji v njegovem stanovanju v Chemnitzu nedaleč od Leipziga našli več sto gramov eksploziva. Po besedah vodje preiskovalcev je šlo za doma narejen eksploziv TATP, ki so ga džihadisti uporabili tudi v terorističnih napadih v Parizu in Bruslju.

Eksploziv je bil “skoraj oziroma že pripravljen za uporabo” je poudaril Michaelis. Osumljenec je očitno pripravljal “bombo, verjetno v obliki samomorilskega jopiča”, je dodal.

Policija je pred tem po poročanju dpa zavrnila ugibanja, da naj bi načrtoval napad na eno od nemških letališč.

22-letnik je bil na begu od sobote, ko je policija v Chemnitzu izvedla protiteroristično akcijo. Prijeli so tri Sirce, Albakr, ki naj bi v Nemčijo prispel kot begunec, pa se jim je izmuznil. Aretirali so ga davi, pri tem pa so jim pomagali trije njegovi rojaki, ki so ga zadržali v svojem stanovanju.

Dva od aretiranih so sicer v nedeljo izpustili, eden je zaradi sumov vpletenosti ostal v priporu.

Nemčija je v stanju visoke pripravljenosti že od julija, ko sta se v državi v tednu dni zgodila dva teroristična napada. Za oba je odgovornost prevzela IS, izvedla pa sta jih prosilca za azil.

STA


Najbolj brano