V Nemčiji dvigajo prah načrti vlade o sankcijah za begunce, ki se ne bi integrirali

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je konec tedna predstavil načrte, po katerih bi sankcionirali begunce, ki se ne bi integrirali v nemško družbo. Ti načrti so že naleteli na nasprotovanje. Turška skupnost jih je danes označila za skrajno problematične, dvome vanje je izrazila tudi za integracijo pristojna državna sekretarka Aydan Özoguz.

Berlin Foto: Wikipedia
Berlin Foto: Wikipedia

BERLIN > Begunci, ki bodo zavrnili ponudbe nemške vlade za učenje nemščine in iskanje dela, se bodo soočili s sankcijami, je po poročanju nemških medijev konec tedna dejal Thomas de Maiziere. Kot je nadaljeval, je namen teh načrtov uspešno integracijo prišleka povezati z dolžino časa, ki ga bo lahko preživel v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ti načrti bodo del novega integracijskega zakona, ki ga bo notranji minister po lastnih besedah predložil v maju, z njim pa naj bi prenovili sedanjo zakonodajo.

De Maizierovi načrti so v Nemčiji že naleteli na nekatere negativne odzive. Vodja turške skupnosti v Nemčiji Gökay Sofuoglu jih je za današnji Berliner Zeitung označil za skrajno problematične.

“Nemčija mora enkrat za vselej razumeti, da lahko integracija deluje le, če je človek zanjo motiviran. Treba je ponuditi pouk integracije in ljudem pokazati, da spadajo sem,” je dejal.

Omejitev glede kraja bivanja beguncev

Dvome v načrte notranjega ministra je že pred tem izrazila tudi za integracijo pristojna sekretarka v uradu kanclerke Angele Merkel Aydan Özoguz. Možnost finančnih sankcij beguncem, ki se ne bi naučili nemško oziroma se integrirali v v družbo, je po njenih besedah že vključena v obstoječo zakonodajo.

Novi integracijski zakoni bi se morali po mnenju Özoguzove osredotočiti na to, da se beguncem olajša integracija na nemški trg delovne sile.

Sicer pa nekateri v napovedih notranjega ministra vidijo predvsem popuščanje konservativnim volilcem. Nemčija je lani prejela 1,1 milijona prošenj za azil, volivci pa so zaradi do beguncev naklonjene politike Merklove njene krščanske demokrate (CDU) ta mesece kaznovali s slabimi rezultati na trojnih deželnih volitvah.

Načrti de Maiziera sicer vključujejo tudi omejitve glede kraja bivanja beguncev. S tem naj bi se po njegovih besedah izognili nastajanju getov. Begunci bodo morali živeti, “kjer se nam kot državi zdi primerno in ne tam, ker se zdi primerno njim.”

Ponovno več migrantov na grške otoke in v Italijo

Število migrantov, ki iz Turčije prihajajo na grške otoke, se je ponovno povečalo. V zadnjih 24 urah je prispelo 766 migrantov, je danes sporočil grški štab za begunsko krizo. V ponedeljek in torek je prišlo 192 in 232 migrantov, v nedeljo 73. Povečuje se tudi število prihodov beguncev v Italijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V pristanišču Pirej je medtem trenutno več kot 5700 beguncev in migrantov, zaradi česar so se grške oblasti sedaj odločile, da bodo poskušale s prevajalci in letaki v arabščini doseči, da bi se ljudje preselili v uradne begunce centre. Prav tako nameravajo v bližini Aten na nekem vojaškem območju pripraviti begunski center za 6300 ljudi. V prihodnjih tednih naj bi grška vlada pripravila namestitev za okoli 30.000 ljudi.

V prihodnjih dneh se bo sicer začelo vračanje beguncev z grških otokov v okviru dogovora med EU in Turčijo. Migranti na Lezbosu so zaradi tega že pripravili proteste. “Raje nas tukaj ubijte, kot da nas pošljete nazaj v Turčijo,” piše na transparentih na ograji begunskega centra v vasi Moria.

Trenutno je v Grčiji več kot 50.000 beguncev in migrantov.

S prihodom pomladi se je povečalo tudi število prihodov beguncev v Italijo. Samo v torek je v Pozzallo na Siciliji prišlo 730 ljudi, ki so bili na poti s šestimi gumijastimi čolni. Iz morja jih je rešila norveška ladja. Aretirali so tudi pet domnevnih tihotapcev ljudi, med njimi so bili trije mladoletni.

V Augusto na Siciliji naj bi danes prispelo še 796 beguncev, ki jih je iz morja rešila italijanska mornarica. Skupno je v prvih treh mesecih v Italijo letos prispelo okoli 16.000 beguncev, kar je za 6000 več kot v enakem obdobju lani.

STA


Najbolj brano