V Nemčiji obsežna policijska operacija proti podpornikom IS

Nemška policija je danes v več kot 200 stanovanjih in uradih v desetih zveznih deželah izvedla racije in hišne preiskave v okviru preiskave islamistične skupine Resnična vera zaradi suma podpore džihadistov Islamske države in vzpodbujanja sovraštva. Notranji minister Thomas de Maiziere je skupino Resnična vera medtem danes prepovedal.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

BERLIN > V operaciji, ki so jo začeli ob zori, sodeluje več sto policistov, ki preiskujejo stanovanja in urade članov in privržencev skupine na zahodu države in v Berlinu.

Obveščevalna služba jih bremeni, da poveličujejo džihad in teroristične napade. Po obveščevalnih podatkih je približno 140 članov skupine odšlo v Sirijo in Irak, da bi se pridružili Islamski državi.

Gre za salafistično skupino. Salafisti verjamejo v tradicionalno razlago islama na podlagi šeriatskega prava. Skupina je najbolj znana po spornem projektu razdeljevanja 25 milijonov izvodov Korana po trgih in sprehajalnih ulicah po Nemčiji.

Notranji minister de Maiziere je danes na novinarski konferenci v Berlinu svojo odločitev o prepovedi delovanja skupine Resnična vera (Die wahre Religion) in njene akcije razdeljevanja Koranov pojasnil s tem, da je skupina "pod pretvezo širjenja islama in domnevno neškodljivega razdeljevanja prevodov Korana širila sovražna sporočila in radikalizirala mlade".

Dodal je, da je po sodelovanju pri razdeljevanju Koranov v Sirijo in Irak, kjer so se pridružili terorističnim skupinam, odšlo 140 mladih.

"Sistematično vplivanje na naše osnovne vrednote se ne sklada z domnevno svobodo veroizpovedi," je še poudaril.

Nekaj sto članov Resnične vere je razdelilo svet na dva dela, zagovarja sovraštvo ter poveličuje smrt in terorizem, je še dejal de Maiziere. "Ne želim, da se iz Nemčije izvaža terorizem."

S prepovedjo Resnične vere je, kot je dejal, želel dati pomemben znak v boju proti islamističnemu terorizmu in posameznikom, ki zlorabljajo vero za širjenje skrajne ideologije in podporo terorističnim organizacijam.

"Nemčija je utrjena demokracija. V naši družbi ni prostora za radikalne in na nasilje pripravljene islamiste," je dejal.

Vodje skupine Ibrahima Abou-Nagieja sicer ni v Nemčiji. Po navedbah varnostnih virov naj bi bil v Maleziji, kjer naj bi skupina načrtovala sprožitev podobne pobude. Deluje že v 15 državah, med drugim v Franciji, Veliki Britaniji, Avstriji, Bahrajnu in Braziliji.

STA


Najbolj brano