V Nemčiji nov napad na azilni dom

V Nemčiji je bil tarča napada še en azilni dom. Neznanci so v prostore nekdanje šole na Spodnjem Saškem, ki gosti prosilce za azil, vrgli zažigalno bombo, a ranjenih ni bilo. V mestu Heidenau na Saškem, ki je bilo minuli konec tedna prizorišče nasilnih protestov proti begunskemu centru, so medtem za ta konec tedna prepovedali zborovanja.

Salzhemmendorf v Nemčiji Foto: Wikipedia
Salzhemmendorf v Nemčiji Foto: Wikipedia

DRESDEN > Kot je pojasnila policija, so napadalci zažigalno bombo v kraju Salzhemmendorf blizu Hannovra vrgli skozi okno. V prostoru se je vnel požar, mati in trije otroci, ki so spali v sosednji sobi, pa so se uspeli rešiti nepoškodovani. Družino so preselili na drugo lokacijo.

O incidentu so policijo obvestili okrog druge ure ponoči. Gasilci so požar v stavbi, kjer živi vsega skupaj 30 prosilcev za azil, pogasili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podobnih dogodkov je bilo v zadnjih dneh v Nemčiji več, najhuje pa je bilo minuli konec tedna v mestu Heidenau, prav tako na Saškem, kjer so izbruhnili spopadi med policijo in skrajno desnimi protestniki, ki so nasprotovali begunskemu centru v kraju.

Tamkajšnje oblasti so za ta konec tedna - od danes popoldne do jutranjih ur ponedeljka - v izogib ponovitvi tovrstnih izgredov prepovedala vsa zborovanja. Danes popoldne je bil sicer v Heidenau predviden shod v znak dobrodošlice beguncem.

Kot pojasnjujejo lokalne oblasti, so se za ta korak odločile zaradi “izrednih razmer” v policiji, katere “razpoložljive sile se niso sposobne spopasti z morebitnim razvojem dogodkov”. Kot dodajajo, ni mogoče izključiti srečanja različnih skupin, kar bi lahko vodilo v nasilje, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Heidenau je v sredo obiskala nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je dejala, Nemčija ne bo dopuščala nasilnih protestov proti tujcem. “Ni tolerance za tiste, ki niso pripravljeni pomagati, ko je to pravično in človeško potrebno,” je dejala kanclerka.

STA


Najbolj brano