V Nemčiji letos že milijon prosilcev za azil

Število tistih, ki so letos zaprosili za azil v Nemčiji, je tri tedne pred koncem leta doseglo milijon. Kot je danes v Münchnu sporočila bavarska ministrica za socialne zadeve Emilia Müller, so v sistemu za registracijo Easy do danes zabeležili milijon beguncev, ki so jih prerazporedili po vsej Nemčiji.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

BERLIN > Po besedah Müllerjeve je bilo zgolj novembra na novo registriranih več kot 200.000 prosilcev za azil.

Danes objavljene številke presegajo dosedanje napovedi.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je poleti ocenil, da bi v Nemčijo letos lahko prišlo skupno do 800.000 prosilcev za azil. A v ponedeljek je priznal, da so te številke že presežene zaradi okrepljenega pritoka beguncev v zadnjih mesecih.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da podatki iz sistema Easy ne odražajo dejanskega števila beguncev, ki so letos prišli v Nemčijo. Številni ocenjujejo, da je dejanska številka precej višja, saj zaradi preobremenjenosti uradnikov lahko traja več tednov, preden registrirajo prosilca za azil. Drugi strokovnjaki pa menijo, da je dejansko število beguncev v Nemčiji nižje, saj nekatere registrirajo večkrat.

Bavarska ministrica Müllerjeva iz vrst krščansko-socialne unije (CSU) je zaradi novih podatkov o številu begunce danes ponovila zahtevo po omejitvi števila beguncev, ki lahko pridejo v Nemčijo. "Takšnega pritoka beguncev Nemčija ne bo več dolgo prenesla," je opozorila.

STA


Najbolj brano