V Nemčiji bodo zaostrili zakonodajo o azilu

Nemčija načrtuje spremembe svoje zakonodaje o azilu, s katerimi bo med drugim drastično zmanjšala socialno pomoč, ki jo namenja prosilcem za azil, ter omogočila hitrejše vračanje migrantov v tiste države članice EU, v katere so najprej vstopili, države Balkana pa bodo razglašene za tako imenovane varne države.

Nemška kanclerka Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel 

BERLIN > Predloge sprememb so pripravili na nemškem notranjem ministrstvu, med uslužbenci ministrstva naj bi zakrožili v ponedeljek. Nemška vlada jih še ni potrdila, a v četrtek so pricurljali v javnost in nemudoma poželi ostre kritike.

Med najbolj spornimi je predlog, da bi migrante, ki jim v Nemčijo po skrajšanem in občutno hitrejšem postopku kot doslej zavrnejo prošnjo za azil, izgnali iz države z zgolj vozovnico in osnovnimi potrebščinami, kot je hrana. Ljudje, ki bi jim azil zavrnili in jih ni mogoče izgnati nazaj v domovino, v Nemčiji ne bi imeli niti pravice do dela niti do socialne pomoči.

Na nemškem seznamu t. i. varnih držav izvora naj bi bili po novem še Albanija, Kosovo in Črna gora. Prosilci za azil iz varnih držav praktično ne bi imeli možnosti, da v Nemčiji pridobijo status begunca, saj bi morali za to dokazati, da njim osebno v domovini grozi neupravičen pregon.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, bi te zaostritve obstoječe zakonodaje o azilu pomenile pomemben preobrat od nemške politike v minulih tednih, ko je država odprla vrata beguncem iz Sirije in je avgusta zanje prenehala izvajati dublinsko uredbo.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere zdaj zahteva ponovno uveljavitev te uredbe, ki med drugim določa, da morajo migranti za azil zaprositi v prvi državi članici EU, v katero vstopijo.

Skupine za človekove pravice in pomoč ljudem ter nemška leva opozicija so v četrtek predlagane spremembe že ostro kritizirale kot “divjo” in pretirano reakcijo na rekorden begunski val, s katerim se v zadnjem času sooča Nemčija, ki letos pričakuje do milijona migrantov.

“Zavračanje eksistencialnih osnov ljudem v težavah je cinično in nečloveško,” je med drugim po pisanju Deutsche Welle sporočil prvi mož nemške federacije skupin za socialno skrb Ulrich Schneider.

Organizacija Pro Asyl (Za azil) je opozorila, da gre pri predlaganih spremembah za “politiko izolacije in odvračanja”, ki bi za deset tisoče migrantov, ki so nedavno prispeli v Nemčijo, pomenila izgon v “brezdomstvo”.

V opozicijskih Zelenih so de Maizieru očitali “nesprejemljivo” pretiravanje, v Levici pa, da je integracijo zamenjal z izključevanjem.

Nemška vlada je danes zavrnila kritike zaradi načrtov o zaostritvi zakonodaje o azilu. Kot je dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert, so spremembe potrebne, ker želijo pomagati tistim, ki imajo pravico do pomoči. Jasno tudi želimo dati vedeti, da tisti, ki do tega niso upravičeni, ne bodo mogli ostati v Nemčiji, je dodal.

“To ne pomeni, da jih ne bomo dostojno obravnavali, a zagotovo ne bodo dobili pravice, da bi dolgoročno ostali v Nemčiji,” je še dejal.

Na nemškem notranjem ministrstvu pa so poudarili, da gre za osnutek in živi dokument, o katerem bodo prihodnji teden tudi govorili v vodstvih zvezne države in posameznih nemških dežel.

STA


Najbolj brano