V Nemčiji bodo pospešili azilne postopke

Nemška vladna koalicija je danes v Berlinu dosegla dogovor o ukrepih za pospešitev azilnega postopka, je po pogovorih dejala kanclerka Angela Merkel. Med predvidenimi ukrepi ni tako imenovanih tranzitnih con na meji z Avstrijo, temveč bodo namesto tega uredili posebne centre v notranjosti države za pribežnike, ki imajo manjše možnosti, da ostanejo v državi.

Koalicija si prizadeva, da bi hitri postopek obravnavanja 
prošnje za azil trajal približno  tri tedne. Foto: STA
Koalicija si prizadeva, da bi hitri postopek obravnavanja prošnje za azil trajal približno tri tedne. Foto: STA

BERLIN > Kot predvideva današnji dogovor, naj bi vzpostavili od tri do pet takih centrov, med njimi prva dva v bavarskih mestih Bamberg in Manching.

Gre za kompromis, potem ko so socialni demokrati (SPD) vztrajno nasprotovali tranzitnim conam, za katere je dala pobudo na Bavarskem vladajoča Krščansko socialna unija (CSU), Krščanska demokratska unija (CDU) kanclerke Angele Merkel pa jih je podpirala.

Merklova je na novinarski konferenci po srečanju z vodjema SPD Sigmarjem Gabrielom in CSU Horstom Seehoferjem poudarila, da bo cel azilni postopek potekal hitreje, šlo pa naj bi za nadgradnjo sistema, ki v Nemčiji velja sedaj. Koalicija si prizadeva, da bi hitri postopek obravnavanja prošnje za azil trajal približno tri tedne.

Kot je po poročanju dpa pojasnila nemška kanclerka, naj bi postopek za tiste, ki nimajo veliko možnosti za odobritev azila, zaključili že v tednu dni. Če se bodo prosilci za azil pritožili na zavrnitev prošnje, bo obravnava pritožbe trajala največ dva tedna. Hitri postopek je po njenem namenjen predvsem migrantom iz balkanskih oziroma varnih držav izvora, pa tudi tistim brez veljavnih dokumentov.

Merklova je še napovedala enotno izkaznico za begunce in prosilce za azil, brez katere pribežniki ne bodo imeli pravice do socialnih ugodnosti v Nemčiji. Vzpostavili naj bi tudi enotno bazo podatkov, s katero bodo v nemških zveznih deželah dobili boljši pregled nad ljudmi, ki prihajajo v Nemčijo.

STA


Najbolj brano