V Nemčiji aretirali pet osumljenih rekrutiranja borcev za IS

Nemške varnostne službe so danes aretirale pet moških, ki naj bi predvsem v zveznih deželah Spodnja Saška in Severno Porenje-Vestfalija rekrutirali mlade muslimane, da se pridružijo borcem Islamske države (IS), poročajo nemški mediji.

Nemškemu državnemu tožilstvu je po dolgotrajnih preiskavah uspelo narediti preboj v boju proti radikalnemu islamu 
v Nemčiji. Foto: Wikipedia
Nemškemu državnemu tožilstvu je po dolgotrajnih preiskavah uspelo narediti preboj v boju proti radikalnemu islamu v Nemčiji. Foto: Wikipedia

BERLIN > Nemškemu državnemu tožilstvu je po dolgotrajnih preiskavah uspelo narediti preboj v boju proti radikalnemu islamu v Nemčiji.

Oblasti so danes zgodaj zjutraj aretirale pet moških, ki naj bi rekrutirali nove borce IS, prav tako jih sumijo podpiranja teroristične organizacije.

Med aretiranimi naj bi bil tudi tako imenovani “pridigar brez obraza”, 32-letni Iračan Abu Vala. Po informacijah nemških medijev Süddeutsche Zeitung (SZ), NDR in WDR je v resnici njegovo pravo ime Ahmad Abdelaziz, oblasti pa so ga že pred leti označile za osrednjo osebo nemških islamistov.

Rekrutiranje in organizacija poti na Bližnji vzhod

Državno tožilstvo je jeseni 2015 začelo s preiskavo proti Valaju in njegovim pomočnikom. Poleg rekrutiranja mladih muslimanov za džihad naj bi poskrbeli tudi za vse potrebno za pot na Bližnji vzhod.

Konec julija je prišlo do različnih preiskav, med drugim tudi v eni izmed mošej v Hildesheimu, ki velja za eno izmed osrednjih lokacij za zbiranje salafistov. Varnostne službe so že dlje časa opazovale, da prihaja do določenih povezav med obiskovanjem seminarjev omenjenega pridigarja in odhodi v smeri Sirije.

Intervju za turške medije

Policija je aretirala še dva pridigarja v Porurju, ki naj bi bila prav tako povezana s salafistično navezo Abuja Valaja. Tudi njiju sumijo rekrutiranja novih borcev IS in podpiranja teroristične organizacije.

Do napredka v preiskavi je prišlo po pričevanju enega izmed nekdanjih borcev IS, so še izvedeli pri SZ, NDR in WDR. 22-letni Anil O. je po več mesečnem bivanju na območju IS v Siriji zbežal v Turčijo, nato pa se vrnil v Nemčijo. Pred tem je v Turčiji dal intervju za omenjene medije, v katerem je Abuja Valaja označil za številko ena Islamske države v Nemčiji.

STA


Najbolj brano