V Nemčiji aretirali domnevne podpornike IS

Nemška policija je danes v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija aretirala devet moških, osumljenih podpiranja skrajne Islamske države, ki je zasedla dele Iraka in Sirije. Z vlomi naj bi osumljenci pomagali financirati potovanja skrajnežev na bojišča.

 Foto: Mohammed Salem
Foto: Mohammed Salem

KÖLN > Osmim osumljencem, ki so nemški državljani, stari od 22 do 35 let, očitajo, da so z vlomi, predvsem v cerkve in šole, v Kölnu in okolici zbirali denar za džihadistično skupino. Izkupičke zločinov naj bi pošiljali borcem v Siriji ali so z njimi želeli financirati pot prostovoljcev v Sirijo.

Enemu od teh osumljencev in še devetemu aretiranemu, pakistanskemu državljanu, poleg tega očitajo, da sta pošiljala denar in novačila borce za Islamsko državo, podpirala pa naj bi še dve drugi skrajni skupini, ki se borita v Siriji in ju Nemčija uvršča med teroristične organizacije.

Policija je preiskala domove še 20 drugih domnevnih “radikalnih salafistov” v deželah Severno Porenje-Vestfalija, Spodnja Saška in Bavarska. Osumljenci naj bi prav tako pomagali džihadistom z denarjem in ponarejanjem potnih listov.

V Evropi se širi strah pred varnostnim tveganjem, ki ga predstavljajo skrajni borci, ki se vračajo iz Sirije in Iraka. Po ocenah varnostnih virov je že več kot 450 nemških državljanov odpotovalo v to regijo, da bi se borili na strani skrajnežev. Več kot 150 naj bi se jih že vrnilo v Nemčijo.

STA


Najbolj brano