V Nemčiji med desničarji in mladoletnimi begunci

V mestu Bautzen na vzhodu Nemčije je v sredo zvečer prišlo do izgredov med približno 80 mladimi domačini, večinoma desničarji, in 20 prosilci za azil. Policija je na trg, kjer je prišlo do izgredov, poslala približno 100 svojih pripadnikov, ki so z gumijevkami in solzivcem razgnali množico, so danes sporočili s policije.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

DRESDEN > Spopade so po navedbah policije začeli prosilci za azil, med katerimi so bili predvsem mladoletniki brez spremstva staršev. Ti so steklenice in lesene palice metali tudi v policiste. V spopadih je bilo po besedah prič poškodovanih več ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi ureznine so morali v bolnišnico prepeljati 18-letnega Maročana, vendar je več oseb ustavilo reševalno vozilo. Zato so mladega prosilca za azil odpeljali z drugim vozilom, ki ga je spremljala policija.

Potem ko so policisti skupini ločili z gumijevkami in solzivcem, so skrajneži prosilcem za azil sledili do begunskega centra. Med potjo so begunce spremljali pripadniki policije, ki je ponoči varovala tudi begunski center, v katerem prebivajo. Varovali so tudi tri druge centre v mestu Bautzen in sosednjem mestu, so še sporočili.

Župan mesta Alexander Ahrens je dejal, da sredini spopadi predstavljajo novo dimenzijo nasilja. “Ostro obsojam nasilje med temi posameznimi skupinami, ne glede na to, kdo je odgovoren v posameznem primeru,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal župan mesta Bautzen. “Tega ne bom toleriral,” je poudaril.

Napovedal je tudi “obsežne policijske ukrepe”, ki bodo med drugim vključevali namestitev večjega števila policistov in socialnih delavcev, še navaja dpa.

Mesto v bližini Dresdna je bilo že pred tem prizorišče številnih napadov na begunce in centre, v katerih bivajo. Februarja so se tako ljudje ob požaru, ki je zajel enega od centrov, posmehovali, gasilce pa so ovirali pri gašenju.

Marca so ozmerjali tudi nemškega predsednika Joachima Gaucka, ki se je v mestu udeležil razprave o beguncih, navaja AFP.

Lani je Nemčija sprejela več kot milijon prosilcev za azil, zvrstilo pa se je tudi približno 1000 napadov na begunske centre. Napadi so najpogostejši na Saškem, od koder je nemško protiislamsko gibanje Pegida.

STA


Najbolj brano