V Nagasakiju obeležujejo obletnico napada z atomsko bombo

V Nagasakiju danes obeležujejo 69. obletnico eksplozije atomske bombe, ki je mesto spremenila v prah in pepel, umrlo pa je več kot 70.000 ljudi. Druga uporaba atomske bombe, tri dni po eksploziji prve bombe nad Hirošimo, je prisilila Japonsko v kapitulacijo, s čimer se je končala druga svetovna vojna.

V Nagasakiju  danes obeležujejo 69. obletnico eksplozije atomske bombe, ki je mesto spremenila v prah in pepel, umrlo pa je več kot 70.000 ljudi
V Nagasakiju danes obeležujejo 69. obletnico eksplozije atomske bombe, ki je mesto spremenila v prah in pepel, umrlo pa je več kot 70.000 ljudi 

TOKIO > Nagasaki je bil tarča ameriške bombe z imenom Fat man oziroma Debelinko, ki je nad severnim delom mesta eksplodirala 9. avgusta 1945 ob 11. uri in 2 minuti. Severni del Nagasakija je bil popolnoma uničen.

Skupno je eksplozija terjala 73.844 smrtnih žrtev, okoli 75.000 ljudi pa je bilo ranjenih. Za posledicami sevanja in jedrskega onesnaženja okolja je kasneje trpelo še več sto tisoč ljudi.

Eksploziji atomskih bomb nad Hirošimo in Nagasakijem sta pomagali ZDA k hitrejšemu koncu druge svetovne vojne. Japonska je namreč brezpogojno kapitulirala šest dni kasneje, 15. avgusta 1945, s čimer se je po kapitulaciji Nemčije v Evropi druga svetovna vojna končala tudi na Pacifiku.

Komemoraciji ob obletnicah eksplozij atomskih bomb nad Hirošimo in Nagasakijem običajno potekata v znamenju pozivov proti jedrskemu orožju in tudi proti uporabi jedrske energije nasploh. Popolno uničenje obeh mest je še danes velik opomin človeštvu, da se grozote atomske bombe ne smejo nikoli ponoviti. Na to je letos v Hirošimi opozoril tudi japonski premier Šinzo Abe, ki je poudaril, da ima Japonska posebno odgovornost v boju za svet brez jedrskega orožja.

STA


Najbolj brano