V Moskvi ubit ruski opozicijski voditelj Boris Nemcov

V Moskvi je bil v petek pozno zvečer ubit ruski opozicijski voditelj Boris Nemcov. Po prvih ugotovitvah preiskovalcev je Nemcova med hojo v središču mesta iz avtomobila ustrelila še neidentificirana oseba. Iz sveta so se že zvrstile številne obsodbe, iz Kremlja so sporočili, da je šlo očitno za naročen umor.

Kremelj Foto: Denis Sabadin
Kremelj Foto: Denis Sabadin

MOSKVA > Ubit je bil na mostu v bližini Kremlja, po katerem je hodil skupaj z Ukrajinko. Kot navajajo preiskovalci, so vanj izstrelili sedem ali osem strelov. Tiskovna predstavnica ruskega notranjega ministrstva Jelena Aleksejeva je dejala, da so ga zadele štiri krogle.

Nemcov je postal javno znan kot guverner regije Nižni Novgorod v osrednji Rusiji, konec 90. let preteklega stoletja v času predsedovanja Borisa Jelcina pa je postal namestnik premierja. Potem ko je leta 2003 zapustil parlament, je vodil več opozicijskih strank in skupin. Bil je eden ključnih govornikov na množičnih opozicijskih zborovanjih proti Putinu.

Po nekaterih navedbah so nanj streljali s pištolo iz avtomobila, ki je nato pobegnil, po drugih pa je iz vozila izstopilo več ljudi, ki so nato streljali nanj, poroča britanski BBC.

Gre za umor enega najvidnejših predstavnikov opozicije v 15 letih, odkar je na oblasti Vladimir Putin in obuja spomin na umor proti Kremlju usmerjene novinarke Ane Politkovske, ki so jo ustrelili leta 2006.

Do umora nekdanjega podpredsednika ruske vlade v času Borisa Jelcina in ostrega kritika predsednika Vladimirja Putina je prišlo tik pred večjim shodom opozicije, napovedanim za 1. marec. Tega so sedaj organizatorji odpovedali. Namesto tega ljudi pozivajo, naj se zberejo na žalnem zborovanju za Nemcova.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil, da bo storjeno vse, da bodo morilci opozicijskega politika Borisa Nemcova privedeni pred roko pravice. V telegramu je žrtvini materi poleg tega izrazil najgloblje sožalje zaradi te nepopravljive izgube. "Narejeno bo vse, da bodo organizatorji in storilci tega podlega in ciničnega umora kaznovani," je zapisal v telegramu Dini Eidman, ki je objavljeno na spletni strani Kremlja. Nemcova je hvalil, češ da je pustil sled v zgodovini Rusije ter je vedno odprto in pošteno izražal svoja stališča ter branil svoj pogled. Tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev je Nemcova pred tem hvalil kot načelno osebo, ki ni nikoli izdal svojih stališč. Kot je dejal, ga je krut umor šokiral.

Nemcov je v pogovoru za radio Echo of Moscow le nekaj ur pred smrtjo Ruse pozival, naj se pridružijo shodu. "Ključna politična zahteva je takojšen konec vojne v Ukrajini," je dejal Nemcov, ki naj bi po nekaterih navedbah trenutno pripravljal poročilo o ruski vpletenosti v konflikt v Ukrajini.

Iz sveta in tudi Rusije se vrstijo odzivi na njegovo smrt, med prvimi so se oglasili v Washingtonu. "Pozivamo rusko vlado, da vodi hitro, nepristransko in transparentno preiskavo okoliščin njegovega umora in zagotovi, da bodo odgovorni za ta izprijen umor privedeni pred roko pravice," je sporočil ameriški predsednik Barack Obama. Kot je dodal, je bil Nemcov neutrudni zagovornik svoje države, ki si je prizadeval, da bi njegovi sonarodnjaki imeli pravice, do katerih so upravičeni vsi ljudje.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je sporočil, da je predsednik prevzel preiskavo umora "pod svoj nadzor". Njegova smrt "ima znake naročenega umora", je za radio dejal Peskov in dodal, da gre za provokacijo.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je na Twitterju Nemcova označil za most med Rusijo in Ukrajino. "Strel morilcev ga je uničil. Mislim, da ne po nesreči," je zapisal.

Šokiran in zgrožen je tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. "Morilci morajo priti pred roko pravice," je zapisal na Twitterju. Tudi organizacija Human Rights Watch je pozvala ruske oblasti k temeljiti in nepristranski preiskavi.

Žalujejo tudi ruski opozicijski aktivisti in številni drugi Rusi, ki so se vso noč poklanjali spominu na Nemcova na spletnih družbenih omrežjih.

STA


Najbolj brano