V Moskvi hrupno, pri nas bolj mirno

Svet danes (ponekod bolj, drugod manj opazno) praznuje 70. obletnico konca druge svetovne vojne, Evropa pa hkrati svoj dan. Največji spektakel se dogaja v Moskvi, v Sloveniji pa je bila osrednja slovesnost sinočnja državna proslava v Ljubljani.

Prizor z lanske parade ob obletnici konca druge svetovne vojne v Moskvi.
Prizor z lanske parade ob obletnici konca druge svetovne vojne v Moskvi. 

LJUBLJANA > Dan Evrope so poslanci in gostje včeraj obeležili s slavnostno sejo parlamentarnega odbora za zadeve evropske unije. Osrednja državna prireditev ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pa je bila sinočnja državna proslava z naslovom Objemi me, svoboda v ljubljanskih Križankah.

Slavnostni govornik je bil predsednik državnega zbora Milan Brglez. Pred proslavo je predsednik republike Borut Pahor sprejel predstavnike Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Sodelovali so zastavonoše veteranskih organizacij in nosilci bojnih zastav. Še pred tem je Pahor na ljubljanskih Žalah položil venec k spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije. V predsednikovem imenu so vence položili še k obeležjem zaveznikom v Podljubelju, Logatcu in Otoku pri Metliki. Proslave se bodo po Sloveniji in seveda tudi na Primorskem vrstile še danes, med drugim v Ljubljani (svoj praznik ima tudi prestolnica) s prireditvijo, na kateri bo govoril prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan, in s pohodom ob žici okupirane Ljubljane. Zaključna prireditev v okviru obeleževanja 9. maja bo 16. maja na Poljani pri Prevaljah, kjer so vse do 15. maja 1945 potekali zadnji boji druge svetovne vojne na evropskih tleh.

V svetu najbolj odmeva današnji spektakel v Moskvi, kjer Rusi dan zmage in 70. obletnico konca druge svetovne vojne v Evropi praznujejo z največjo vojaško parado v sodobni zgodovini Rusije. Moskva je vabilo na parado poslala 68 predsednikom držav, tudi slovenskemu Borutu Pahorju, ter voditeljem Združenih narodov, Sveta Evrope, Unesca in Evropske unije. Toda zaradi napetih odnosov med Moskvo ter Washingtonom in Brusljem zaradi ukrajinske krize v ruski prestolnici velike večine povabljenih ni, med udeleženci pa je generalni sekretar OZN Ban Ki-moon. Nemška kanclerka Angela Merkel bo Moskvo obiskala jutri. V Moskvi tudi ni Pahorja, ki se je ob privolitvi premierjaodločil, da bo Slovenijo v Moskvi zastopal podpredsednik vlade in zunanji minister Karl Erjavec, ki pa na paradi ne bo prisoten. Na proslavi je tudi slovenska petčlanska partizanska delegacija, ki jo vodi borec NOB, generalpolkovnik v pokoju Branko Jerkič.

Rusi so v Moskvo povabil predsednika Boruta Pahorja, a se je ta ob privolitvi premierjaodločil, da bo Slovenijo v Moskvi zastopal zunanji minister Karl Erjavec.

Proslave bodo tudi v mnogih evropskih državah. Poljaki pripravljajo svojo spominsko slovesnost. V Franciji so zmago proslavljali včeraj. V Veliki Britaniji bodo jutri pripravili spominsko mašo v westminstrski opatiji, ki se je bodo skupaj z veterani udeležili kraljica Elizabeta II., prestolonaslednik, princ Charles in drugi člani kraljeve družine. V Ukrajini so zaradi krize odpovedali vojaško parado, včeraj pa so obeležili dan spomina in sprave. V Nemčiji so, prav tako včeraj, spominsko prireditev izpeljali v bundestagu.

DK


Najbolj brano