Pogovori v Minsku so se končali brez dogovora

Pogovori o končanju spopadov na vzhodu Ukrajine so se danes v Minsku končali brez dogovora, je po večurnem srečanju dejal nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma, ki na srečanju zastopa vlado v Kijevu.

Ukrajinsko vlado je v Minsku zastopal nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma. Foto: Wikipedia
Ukrajinsko vlado je v Minsku zastopal nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma. Foto: Wikipedia

MINSK > Srečanje se je končalo neuspešno, saj se ga niso udeležili voditelji proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, njihovi pogajalci pa se niso hoteli pogovarjati o načrtu za takojšnjo prekinitev ognja in umiku težkega orožja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Leonid Kučma.

Današnje srečanje tako imenovane kontaktne skupine za Ukrajino je bilo prvo po več kot mesecu dni. Na njem sta poleg predstavnikov ukrajinske vlade in separatistov sodelovala še predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in Rusije.

Spopadi na vzhodu Ukrajine se kljub prekinitvi ognja, ki sta jo strani dosegli v začetku septembra lani, v zadnjem času vnovič zaostrujejo. Narašča tudi število žrtev - samo v enem dnevu je umrlo 15 ukrajinskih vojakov, vse več je tudi civilnih žrtev.

V Kijevu so upali na dogovor, ki bi omogočil dejansko izvajanje prekinitve ognja in umik težkega orožja z območja spopadov. Ovse je želel, da bi dogovor prinesel tudi možnost nemotene dostava osnovnih življenjskih potrebščin in humanitarne pomoči za civilne prebivalce prizadetih območij.

STA


Najbolj brano