V Miljah močan odpor do sprejetja prebežnikov

Razgreta javna razprava, v kateri ni manjkalo vpitja in žaljivk, je v sredo pokazala, da prebivalci Milj čutijo velik odpor do napovedane ustanovitve centra za prebežnike, poroča Primorski dnevnik.

Prebivalci občine Milje so se v velikem številu udeležili 
razprave o napovedani ureditvi centra za prebežnike. Foto: Primorski.It
Prebivalci občine Milje so se v velikem številu udeležili razprave o napovedani ureditvi centra za prebežnike. Foto: Primorski.It

MILJE > V Miljah naj bi v kratkem vzpostavili manjši center, ki bi sprejel 50 prebežnikov. Njegova lokacija še ni dorečena, najverjetneje pa ga bodo uredili v nekdanji vojašnici na Lazaretu.

Da bi skupaj s prebivalci občine Milje spregovorili o strahovih, ki jih vzbuja ta napoved, so člani skupine Cittadini liberi uguali di Muggia v sredo pripravili srečanje s predsednikom solidarnostne zadruge za prebežnike I.C.S. (Consorzio Italiano di Solidarietà) Gianfrancom Schiavonejem.

Po poročanju Primorskega dnevnika se je vzdušje v polni dvorani Millo zelo hitro razgrelo. Krajani so glasno pokazali precejšenj odpor do prihoda prebežnikov v njihovo soseščino. Izrazili so predsodke, da azilanti živijo v boljših razmerah kot domačini. Na poziv Schiavoneja, naj razmislijo o razlogih, ki te ljudi prisilijo, da zapustijo svojo domovino, pa je priletel odziv: “Kaj nas briga. Mi nimamo ničesar, oni pa imajo vse.” Ko je Schiavone krajane opozoril, da je v preteklosti podobno odklanjanje istrskih ezulov privedlo do hudega trpljenja, pa se je iz občinstva slišalo le: “Vrni se v Pulj!” še piše Primorski dnevnik.

Spletno uredništvo


Najbolj brano