V Milanu ob Expu izbruhnili nasilni protesti

V italijanskem Milanu so danes slovesno odprli svetovno razstavo Expo 2015. Začetek je bil sicer vse prej kot miren. Vse do zadnjega so namreč na prizorišču razstave potekala gradbena dela, dolge vrste pa so danes nastajale zaradi tehničnih težav in strogih varnostnih pregledov. Izbruhnili pa so tudi nasilni protesti.

 Foto: Fb Fuoriexpo Eventi Milano
Foto: Fb Fuoriexpo Eventi Milano

MILANO > Priprave na Expo so bile za italijanske organizatorje težavne. Zaznamovala jih je vrsta korupcijskih škandalov, zamud pri gradbenih delih in protestov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanski premier Matteo Renzi je v uvodnem nagovoru na slovesnem odprtju ocenil, da sta Milano in Italija zaprla usta kritikom, ki niso verjeli, da bo svetovna razstava nared. “Številni niso verjeli, a zdaj je to realnost,” je dejal in se zahvalil delavcem, ki so delali 24 ur na dan, da je bilo za otvoritev vse pripravljeno.

Na samem prizorišču je kljub njegovim besedam še vedno videti marsikaj nedokončanega. Ponekod so nakopičeni gradbeni odpadki, drugje niso uspeli obrisati gradbenega prahu s stekla ali stranišč.

Goste nagovoril tudi papež Frančišek

Prek video nagovora je udeležence otvoritvene slovesnosti sicer nagovoril papež Frančišek. Ta je svetovne voditelje in obiskovalce pozval, naj ne pozabijo “na milijone lačnih ljudi, ki danes ne bodo užili obroka, vrednega človeka”.

Pred razstavnim prostorom se je v času slovesnega odprtja zbralo nekaj protestnikov, a do nasilnih izgredov, ki so se jih bale oblasti, ni prišlo.

So pa spopadi med nasprotniki Expa in policijo izbruhnili nekaj ur po odprtju razstave v središču Milana, kjer so nekateri demonstranti uničevali fasade stavb in razbijali okna. Policija je odgovorila z vodnim topom.

Italijani so med drugim besni zaradi visokih denarnih sredstev, ki jih je Rim usmerjal v svetovno razstavo v času, ko se je država pobirala iz globoke gospodarske krize. Italija je organizacijo svetovne razstave pridobila leta 2008.

Italijanska vlada na drugi strani računa, da bo razstava pripeljala milijone obiskovalcev, ki bodo napolnili mestno in državno blagajno. Doslej so prodali okoli 10 milijonov vstopnic, ki v povprečju stanejo nekaj več kot 30 evrov. Računajo tudi na številne nove poslovne in gospodarske povezave.

Med gosti tudi Vladimir Putin in Ban Ki Moon

Danes so sicer obiskovalci, ki so na Expo prispeli med prvimi, za vstop na prizorišče razstave morali čakati okoli 90 minut, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vrste so nastale v kombinaciji težav s programsko opremo za vstopnice in strogimi varnostnimi pregledi, ki so podobni tistim na letališčih.

Prireditelji so v otvoritveno slovesnost vključili minuto tišine v počastitev žrtev nedavnega potresa v Nepalu. Nepal je ena od več kot 140 držav, ki se predstavljajo na razstavi.

Expo 2015 bo trajal do 31. oktobra in naj bi v tem času pritegnil okoli 20 milijonov obiskovalcev, tudi več svetovnih voditeljev. Med drugim naj bi razstavo obiskali francoski predsednik Francois Hollande, ruski predsednik Vladimir Putin in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Sicer pa dogodek predstavlja nenavadno kombinacijo velikih zasebnih sponzorjev, kot so McDonald's in Coca Cola, ter predstavitev nevladnih organizacij, kot je globalno gibanje Slow Food. To se zavzema za ohranjanje lokalnih gastronomskih aktivnosti in trajnostnih kmetijskih praks.

Na Expu 2015 se z lastnim paviljonom predstavlja tudi Slovenija.

STA


Najbolj brano